Tot mai mulți britanici sar peste mese, din cauza prețului alimentelor. Cele mai mari scumpiri, la pâine și paste

Data publicării:
A shopper looks at empty shelves at a supermarket in London
Foto: Profimedia

Cele mai ieftine sortimente de pâine și paste din Marea Britanie s-au scumpit masiv în ultimul an, însă prețurile generale la alimentele și băuturile ieftine au crescut într-un ritm asemănător cu prețurile din categoriile medii de produse similare, scrie Reuters, citând Oficiul britanic de statistică. 

Organizațiile care luptă împotriva sărăciei au atras atenția asupra creșterii abrupte de prețuri la mai multe dintre cele mai ieftine categorii de alimente de bază, iar studiile arată un număr din ce în ce mai mare de britanici care sar peste mese, din cauza celei mai mari inflații din ultimii 40 de ani.

Guvernul britanic a anunțat săptămâna trecută un ajutor de 15 miliarde de lire sterline (peste 17,5 miliarde de euro) pentru a compensa scumpirea energiei electrice către populație, după un ajutor similar de 22 de miliarde de lire tot anul acesta (aproape 26 miliarde de euro). 

Cel mai ieftin pachet de 500 de grame de paste la supermarket costa luna trecută 53 de pence, cu 50% mai mult decât în urmă cu un an (36 de pence), iar prețul unei pâini de 800 de grame a crescut cu 16%, la 54 de pence.

Cea mai mare creștere în bani s-a înregistrat la carnea tocată de vită (500 de grame), care s-a scumpit cu 32 de pence, la 2,34 lire, o creștere de 16%.

Creșterea medie de prețuri la cele mai ieftine 30 de sortimente de alimente și băuturi de bază a fost de 6-7%, potrivit Oficului britanic de statistică, similară cu scumpirea acelorași produse din celelalte categorii de prețuri.

„Există o variație considerabilă în rândul celor 30 de produse - la șase dintre ele prețurile au scăzut în ultimul an, însă la alte cinci prețurile au crescut cu 15% sau chiar mai mult”, potrivit oficiului.

Cartofii s-au ieftinit cu 14%, brânza cu 7%, iar pizza cu 4% față de anul trecut.

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a avertizat luna aceasta că Invazia Rusiei în Ucraina ar putea avea consecințe „apocaliptice” asupra prețului mâncării, în special în țările în curs de dezvoltare.

Atât Rusia, cât și Ucraina sunt mari exportatoare de cereale, ulei vegetal și alte produse alimentare.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri