Trafic cu medicamente pentru cancer contrafăcute sau furate. O rețea italiană ar avea legături și în România

Data publicării:
medicamente spital

În scandal ar fi implicată Camorra – mafia italiană din Napoli – și rețele din Europa de Est, inclusiv un cetățean rus cu reședința în Cipru, scrie „The Wall Street Journal”. Potrivit anchetatorilor italieni, structura centrală a rețelei, care se afla în Italia, ordona furturi de medicamente din spitale sau din mașinile de distribuție din Italia. Prada era apoi transferată unei companii de vânzări en-gros care avea licență pentru comerț cu medicamente. Respectiva companie primea facturi pentru medicamente de la falși distribuitori din Ungaria, România și Letonia, iar medicamentele erau vândute ulterior în alte țări europene.

Un oficial dintr-o companie farmaceutică a declarat că, în medie, cinci transporturi cu produse ale companiei sale au dispărut în fiecare lună în Italia, iar șoferii au oferit de fiecare dată explicații neconvingătoare pentru incidente.

Uneori, membrii rețelei schimbau conţinutul medicamentelor furate, le dilau concentrația sau le reetichetau, iar conținutul original îl vindeau la un preț mai mare în state din Europa de Vest unde aceste medicamente sunt mult mai scumpe, ca de pildă Marea Britanie. 

Anul trecut, un medicament folosit pentru tratarea cancerului renal a fost retras din farmaciile din România, după ce s-au descoperit două cutii din acest produs, care era însă contrafăcut.

Tot anul trecut, Interpol a anunţat că a confiscat zece milioane de doze contrafăcute şi potenţial mortale, în cadrul unei vaste operaţiuni care s-a derulat în 99 de ţări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri