Traian Băsescu face apel la președintele ucrainean să nu folosească armata împotriva manifestanților

Data publicării:
Traian Basescu si Vitali Klitschko - fb alaturi de presedintele nostru

Președintele României, Traian Băsescu, consideră că puterea de la Kiev ar face o imensă greșeală dacă armata va fi scoasă pe străzi.

„Dezastrul în domeniul securităţii ar fi ca în Ucraina să intervină armata pentru a calma situaţia. Fac un apel la preşedintele Ucrainei să nu trimită armata pe străzi”, a declarat șeful statului.

Declarația lui Traian Băsescu vine după ce opoziția ucraineană i-a avertizat pe europeni cu privire la o intervenție foarte probabilă a armatei împotriva manifestanților de la Kiev. Unul dintre liderii opoziției, deputatul Vitali Klitschko, a cerut din nou sprijinul Occidentului pentru a rezolva criza politică din Ucraina.

„Ne așteptăm la susţinere pentru Ucraina, sprijin pentru mişcarea democratică paşnică pentru că toată lumea vrea să vadă Ucraina ca pe o ţară europeană modernă”, a spus Vitali Klitschko.

Vitali Klitschko a spus că opoziţia de la Kiev va urma exemplul Cehoslovaciei, Poloniei şi Ungariei, care şi-au alungat liderii comunişti, în 1989, fără acţiuni violente. Recent, liderul opoziţiei îl avertizase pe preşedintele Viktor Ianukovici că va avea soarta lui Nicolae Ceauşescu dacă nu va accepta măsuri democratice.

Între timp, ministrul rus de externe a criticat în termeni duri opoziţia de la Kiev.

„De ce nu îi condamnăm pe cei ce ocupă clădirile guvernamentale, atacă poliţia, incendiază poliţişti, folosesc sloganuri rasiste, antisemite şi naziste?”, a apreciat Serghei Lavrov, ministrul rus de externe.

Ucraina se confruntă cu o criză politică fără precedent după ce Viktor Ianukovici a refuzat, în noiembrie anul trecut, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană şi a preferat o apropiere de Rusia. Protestele au devenit violente în utlimele două săptămâni după ce actuala putere a adoptat mai multe legi care permiteau alungarea brutală a manifestaţiilor. La presiunea străzii şi a comunităţii internaţionale, legile controversate au fost în cele din urmă abrogate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri