Traian Băsescu: Ucraina e o ciorbă în care nu ne putem amesteca

Data publicării:
basescu la tvr

„La televizor au fost mulți înțelepți care spun: acum e momentul ca România să se bage, dar lucrurile sunt atât de complicate, că forțe politice mari nu pot obține un răspuns”, a declarat fostul președinte.

România nu are nevoie de o frontieră cu Federația Rusă, Ucraina trebuie să rămână în deplinătatea sa teritorială”, a explicat fostul președintele într-un interviu la televiziunea publică, primul pe care îl acordă de la încheierea mandatului.

În opinia lui Traian Băsescu, după acordul Minsk II, situația din Ucraina va rămâne probabil cel puțin în stadiul actual, dar este o țară „cu posibilitatea de a se transnistriza”. Suprafața controlată de separatiști e cu 500 de kilometri pătrați mai mare, iar separatiștii controlează și aeroportul strategic din Donețk, a arătat fostul șef al statului.

Traian Băsescu spune că Federația Rusă îi finanțează fără îndoială pe separatiști, dar, pe de altă parte, nu mai poate duce mai departe sancțiunile și era în pericolul major al înăspririi acestora. Liderul rus Vladimir Putin era sufocat și știa că urmarea escaladării în estul Ucrainei va fi întărirea sancțiunilor și a vrut să le evite, de aceea s-a dus la Minsk. Dar acolo și-a atins obiectivul de etapă, spune fostul președinte.

„Nu întrevăd riscul ca România să fie atacată de Federația Rusă, deja capabilitățile care se dispun de pe teritoriul României devin tot mai convingătoare pentru cine s-ar gândi să afecteze integritatea teritorială”, consideră fostul șef al statului.

„Ce trebuie România să evite și să își stimuleze marii parteneri (în acest sens) – România nu trebuie să mai aibă niciodată frontieră cu Federația Rusă”, a insistat Traian Băsescu.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri