Trei cetăţeni ruşi, reţinuţi în Turcia pentru legături cu ISIS

Data publicării:
politie istanbul - GettyImages-504660936

Zece turişti au murit şi 15 au fost răniţi în atentatul sinucigaş. Cele mai multe victime sunt din Germania.

Poliţia din Antalia a confiscat de asemenea documente şi CD-uri în timpul unor descinderi, dar deocamdată nu se știe când au fost făcute arestările.

Explozia a avut loc într-o zonă extrem de populară, unde se aflau mii de oameni. Autorităţile au anunţat că autorul atentatului e un sirian, care a intrat în Turcia în urmă cu câteva zile. Ieri, după atac, poliţiştii au făcut raiduri în mai multe oraşe şi au arestat aproape 60 de persoane, bănuite că sunt militanţi ISIS.

Deflagraţia a avut loc nu departe de Palatul Topkapî și Moscheea Albastră, o zonă în care ajung cam toţi turiştii care vizitează Istanbulul. Explozia a fost atât de puternică încât s-a auzit la cinci kilometri distanţă în piaţa Taksim. Martorii vorbesc despre oameni care strigau disperaţi după ajutor.

„Poliţiştii au fost luaţi prin surprindere. Erau şi ei şocaţi, dar, în acelaşi timp, încercau să evacueze cât mai repede zona de teamă că o a doua bombă ar putea exploda”, a povestit un martor ocular.

Locul unde a fost comis atacul nu pare să fi fost ales întâmplător de către atentator. Cum majoritatea victimelor sunt cetăţeni străini, e foarte posibil ca ţinta să fi fost fost turiştii care ajung la Istanbul. Deflagraţia a avut loc chiar lângă un grup de 33 germani aflaţi în ultima lor zi de vacanţă în metropola turcă.

A trecut mult timp de când Germania a fost victima unui atac terorist atât de grav cum s-a întâmplat acum la Istanbul. Însă, întotdeauna am ştiut că terorismul e un cancer care ne loveşte pe toţi cu aceeaşi forţă, fie că vorbim de Turcia, Europa sau orice alt loc”, a declarat Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de externe.

Cei aflaţi în vacanţă în Turcia, spun că nu vor renunţa la sejur, dar recunosc că se tem. „Nu am prea multe informaţii. Mă simt ok tocmai pentru că nu ştiu prea multe, dar acum că mi-ai spus că zece oameni au murit, sunt îngrijorat”, a spus un turist spaniol.

Din primele date adunate de anchetatori de la locul tragediei, în spatele acestui atac s-ar afla un militat al grupării teroriste Stat Islamic, în vârstă de 28 de ani, din Siria şi care ajuns în Turcia în urmă cu câteva zile.

„Acest incident ne-a arătat încă o dată că trebuie să fim solidari. Trebuie să rămânem o naţiune unită în faţa atacurilor teroriste”, a îndemnat președintele Turciei, Recep Erdogan.

Este al treilea cel mai grav atentat care loveşte Turcia în ultimele şase luni, după cel din iulie, de anul trecut la Suruc, când au murit 30 de oameni, şi cel din în octobrie, de la Ankara, soldat cu peste 100 de victime.

Teroriştii sunt inamicii oamenilor liberi. Da, sunt inamicii întregii lumi, indiferent dacă sunt în Siria, Turcia, Franţa sau Germania. Această libertate şi determinarea noastră în lupta împotriva acestor terorişti, alături de partenerii noştri internaţionali, vor fi cele care vor triumfa”, a spus cancelarul german, Angela Merkel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri