Trei puteri din UE lansează un avertisment voalat către Turcia și Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Angela Merkel discută cu Emmanuel Macron la summitul UE
Angela Merkel discută cu Emmanuel Macron. Foto: Profimedia Images

Franţa, Germania şi Italia s-au declarat sâmbătă pregătite să aplice sancţiuni împotriva puterilor străine care încalcă embargoul asupra armelor în Libia şi au lansat un apel adresat „tuturor actorilor străini” să-și înceteze intervențiile și amestecul în conflictul din această țară aflată, din 2011, în război civil.

Libia este scena unui conflict între două forțe rivale, fiecare sprijinită de state străine: Guvernul de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU şi al cărui sediu este la Tripoli, condus de Fayez al-Sarraj, şi Armata Națională Libiană a mareşalul Khalifa Haftar, care ţine sub control estul şi o parte din sudul ţării.

În comunicatul comun al celor trei țări UE nu a fost menţionată explicit nicio ţară, dar se știe că Fayez al-Sarraj este sprijinit de Turcia, care a trimis militari la faţa locului, iar forțele mareșalului Haftar sunt susținute de Egiptul vecin, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, dar şi de Rusia.

„Lansăm un apel tuturor actorilor străini să înceteze interferenţele lor şi să respecte embargoul asupra armelor stabilit de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite”, au scris, într-o declaraţie comună, cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi premierul italian, Giuseppe Conte, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Cei trei lideri europeni se arată gata să ia în considere „posibila utilizare a sancţiunilor, dacă încălcarea embargoului pe mare, pe uscat sau în aer continuă”, se spune în acest comunicat dat publicităţii la Bruxelles, în paralel cu negocierile privind planul de relansare economică post-coronavirus.

„Lansăm un apel tuturor părţilor din Libia, precum şi susţinătorilor lor străini la încetarea imediată a luptelor”, au adăugat cei trei responsabili, care şi-au exprimat „grava preocupare” faţă de creşterea tensiunilor militare în această ţară.

Încălcarea embargoului asupra armelor, impus Libiei din 2011, face obiectul unor îngrijorări crescânde, în contextul în care intervenţiile străine în conflict se înmulţesc. Cu precădere Franța și Turcia, ambele membre ale NATO, au avut divergențe serioase pe această temă.

Franţa a denunţat în repetate rânduri amestecul Turciei în criza libiană, iar tensiunile dintre Paris şi Ankara s-au accentuat, în special după un incident maritim care a implicat două nave de război.

Editare web: Luana Păvălucă 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri