Turcia: Președintele Recep Erdogan sfidează UE și promite să continue forajele în largul Ciprului

Data publicării:
Recep Tayyip Erdogan și soția sa, Emine Erdogan
Recep Tayyip Erdogan și soția sa, Emine Erdogan Foto: Guliver/GettyImages

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a protestat joi față de recentele sancţiuni pe care UE le-a impus Turciei pentru activităţile ilegale de forare a zăcămintelor de gaze în largul Ciprului şi a promis că prospecţiile în regiune vor continua, informează AFP, preluată de Agerpres.

„UE, care a anunţat aşa-numitele măsuri, nu ne face rău nouă, ci sieşi”, a afirmat Recep Tayyip Erdogan într-o conferinţă de presă televizată, desfăşurată la Ankara. „Continuăm activităţile de explorare şi vom continua să o facem cu o hotărâre neclintită”, a adăugat şeful statului turc.

Bruxelles-ul a adoptat la jumătatea lunii iulie o serie de măsuri politice şi financiare vizând sancţionarea continuării forajelor pe care Turcia le realizează în mod ilegal în apele teritoriale ale Ciprului, în pofida avertismentelor primite. Cea mai semnificativă măsură adoptată de Bruxelles este tăierea a 145, 8 milioane de euro din fondurile europene de care Turcia urma să beneficieze în 2020.

De unde a pornit conflictul

Descoperirea din ultimii ani a unor zăcăminte uriaşe de gaze în Mediterana de Est a trezit interesul Ciprului şi al Turciei, ţări între care s-a declanşat un conflict pe această temă. Ankara, care a trimis deja mai multe nave de foraj protejate de armată - după cum afirmă autorităţile turce -, apreciază că resursele ar trebui împărţite echitabil între cele două ţări. Ciprul respinge însă categoric această ipoteză, pe care o consideră „inacceptabilă”.

Teritoriul insulei Cipru este divizat după invazia armatei turce în treimea nordică a insulei, în 1974, în urma unei lovituri de stat ce urmărea alipirea insulei la Grecia. Republica Cipru, membră a UE, îşi exercită autoritatea doar asupra restului de două treimi a teritoriului insulei. În nord se află autoproclamata Republica turcă a Ciprului de Nord (RTCN), susţinută de Ankara şi nerecunoscută de comunitatea internaţională. 

Citiți și: Cipru de Nord. Cum e viața în țara care nu există

Cum trăiesc românii în Cipru? „Aș vrea dacă mor, acolo să mă îngroape, acasă la mine”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri