Turcia va cumpăra rachetele ruseşti S-400, în pofida presiunilor americane, asigură Erdogan

Data publicării:
erdogan scaun aur getty sultan
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei. Foto: Guliver/Getty Images

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a asigurat vineri că ţara sa va continua să efectueze plăţi în contul contractului de achiziţie a unor sisteme de rachete antiaeriene ruseşti S-400 şi a calificat drept „foarte eronate” argumentele avansate de SUA pentru ca armata turcă să renunţe la acest contract, informează agenţia EFE.

recep tayyip erdogan, presedintele turciei
Foto: Guliver/GettyImages

Erdogan a amintit că acordul cu Rusia privind livrarea rachetelor S-400 a fost deja convenit şi a confirmat că luni se va întâlni la Moscova cu omologul său rus Vladimir Putin, cu care va aborda, printre alte chestiuni, şi derularea acestui contract.

„Rachetele S-400 vor ocupa un loc important în discuţiile noastre. Argumentele Statelor Unite sunt foarte eronate. Vom duce până la capăt achiziţia S-400 şi plăţile noastre vor continua”, a spus Erdogan în faţa presei la Ankara.

Acest contract, a cărui valoare este de circa 2,5 miliarde de dolari, a tensionat relaţiile dintre Turcia şi SUA, fapt care a fost vizibil în timpul unei conferinţe de presă la care au participat joi la Washington vicepreşedintele SUA, Mike Pence, şi ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.

Pence i-a cerut Turciei să aleagă între NATO şi decizia „lipsită de sens” de a continua achiziţia rachetelor S-400, iar Cavusoglu i-a răspuns că ''nimeni'' nu va forţa Turcia să facă o alegere. „Turcia nu are de făcut o alegere între Rusia şi alţi aliaţi. Nu vedem relaţia cu Rusia ca pe o alternativă faţă de altele. Nimeni, nici Occidentul, nici Rusia nu ar trebui să ne ceară să alegem”, a indicat şeful diplomaţiei turce.

Dar Pence a insistat: „Turcia trebuie să aleagă. Doreşte să fie în continuare o parte fundamentală a celei mai de succes alianţe militare din istoria omenirii, sau doreşte să rişte siguranţa acestei colaborări luând decizii care ar putea submina alianţa?”.

Ca măsură de presiune, administraţia preşedintelui Donald Trump a suspendat livrarea avioanelor F-35 către armata turcă şi Pence a ameninţat că acest contract ar putea fi reziliat, ceea ce ar provoca pierderi companiilor turce care produc componente pentru acest tip de avion.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri