„Turnul infernului”. Incendiul cu 79 de morți din Londra putea fi evitat

Data publicării:
27-Storey Grenfell Tower Block On Fire In West London
LONDON, ENGLAND - JUNE 14: Fire fighters tackle the building after a huge fire engulfed the 24 story Grenfell Tower in Latimer Road, West London in the early hours of this morning on June 14, 2017 in London, England. The Mayor of London, Sadiq Khan, has declared the fire a major incident as more than 200 firefighters are still tackling the blaze, while at least 50 people are receiving hospital treatment. (Photo by Leon Neal/Getty Images)

O bombă cu ceas. Aşa au caracterizat experţii construcţiile aidoma turnului Grenfell, cu 8 ani înaintea tragediei de săptămâna trecută. Specialiştii avertizau încă din 2009 că în cazul blocurilor turn, măsurile de prevenire a incendiilor nu sunt suficient de stricte. Patru ministere au fost informate că aceste norme trebuie schimbate, scrie BBC. În 2013, guvernul şi-a luat angajamentul că le va revizui. Nu s-a întâmplat nici până astăzi. 79 de oameni au murit în dezastrul Grenfell. Şi bilanţul s-ar putea agrava, avertizează autorităţile.

Sunt imagini surprinse miercurea trecută, chiar de pompierii care se îndreptau către turnul Grenfell, de unde primiseră zeci de apeluri de ajutor. Proporţia dezastrului i-a şocat chiar şi pe ei.

Este turnul infernului acolo!

Cum e posibil aşa ceva?

Arde până sus, uitaţi-vă!

Cum e posibil aşa ceva?

Cum s-a întâmplat asta?

Pompierii nu au fost singurii eroi în noaptea infernului din Grenfell. Sunt locatari care şi-au salvat singuri vecinii din clădirea în flăcări. Unul dintre ei este Luca Branislav. Datorită lui, o femeie trăieşte astăzi. Reîntâlnirea cu ea a fost copleşitoare.

Clarita Ghavimi locuia la etajul 11. Văzuse ce se întâmplă, dar paralizată de frică, n-a îndrăznit să fugă. Fără vecinul ei prevăzător, ar fi ars de vie.

- Am deschis uşa şi m-ai tras afară. Nu mă puteam mişca, îmi vine să plâng şi acum.

- Am venit la momentul oportun, altfel cine ştie ce s-ar fi întâmplat.

Guvernul a pus la dispoziţia sinistraţilor un fond de urgenţă în valoare de cinci milioane de lire sterline. Deocamdată au fost decontate doar 200.000 de lire. Pentru fiecare apartament distrus, vor fi oferite ajutoare în valoare de 5.500 de lire. În plus, sinistraţii primesc cazare temporară. Statul va plăti şi cheltuielile de înmormântare.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri