Ucraina a cedat presiunilor Moscovei. Premierul ucrainean: Rusia este cea care a cerut suspendarea acordului de asociere cu UE

Data publicării:
ucraina-1

Rusia este cea care a cerut Ucrainei să suspende acordul de asociere cu Uniunea Europeană care ar fi trebuit parafat vineri, la summitul de la Vilnius. O spune chiar premierul ucrainean, cel care, săptămâna trecută, a suspendat negocierile. Până acum însă, autorităţile de la Kiev dădeau asigurări că această decizie are motive pur economice şi nu o presiune a Moscovei.

Pe de altă parte, surse diplomatice de la Bruxelles susţin că oficialii europeni pregătesc o declaraţie comună a celor 28 de state, de avertizare a Rusiei faţă de ingerinţele Moscovei în afacerile interne ale vecinilor săi.

Rusia a propus amânarea semnării şi începerea de negocieri bilaterale, a declarat Mikola Azarov. Premierul ucrainean confirmă astfel bănuielile oficialilor europeni, care au acuzat Moscova de presiuni asupra Kievului.

Dacă Ucraina va deveni sau nu membră a Uniunii Europene, vom vedea. Pe de altă parte, suntem supăraţi pe poziţia Federaţiei Ruse, al cărei scop principal a fost acela de a nu permite Ucrainei apropierea de Uniunea Europeană”, a declarat Mykola Azarov, premierul Ucrainei.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, respinge acuzaţiile: „Aş dori să-i rog pe prietenii din Bruxelles, prietenii mei personali din Comisia Europeană, să se abţină de la aceste cuvinte dure. Decizia cu cine semnează un acord de liber schimb este dreptul suveran al Ucrainei”, a afirmat liderul de la Kremlin.

În prezent, Rusia este principala piaţă de desfacere pentru Ucraina şi, pentru a face presiuni, a impus embargou pentru multe produse. Uniunea Europeană nu cedează însă şi mai dă o şansă Ucrainei: Ucraina se poate răzgândi până vineri după ce Bruxellesul a anunţat că oferta de semnare a acordului este încă valabilă. „Poziţia noastră faţă de Ucraina este foarte clară, oferta rămâne valabilă şi ne vom respecta şi în viitor angajamentele luate împreună cu Ucraina”, a spus Maja Kocijancici, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Între timp, manifestaţiile pro-europene nu contenesc la Kiev. Oamenii speră că astfel vor convinge autorităţile să semneze acordul cu UE. În semn de solidaritate cu protestatarii, fostul premier Iulia Timoşenko, aflată în închisoare, a intrat în greva foamei pe termen nelimitat.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Declarația surprinzătoare a lui Randi: "Nu am iubit niciodată. Nu e greu să trăiesc așa". Religia și...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Keanu Reeves și iubita lui, Alexandra Grant, fotografiați când se sărută. Starul din „Matrix” pare să-și fi...