Ucraina are bani pentru a-și plăti datoria la Gazprom

Data publicării:
ceas gaze

Lipsa banilor a fost până acum atuul din mâneca Kievului în negocierile cu Gazprom. Deşi gazul vândut de ruşi Ucrainei era mai ieftin decât media în Europa, liderii de la Kiev susţin că Moscova a setat preţuri prea mari în mod incorect.

În negocierile pentru un tariful redus a intrat şi Uniunea Europeană. Dacă până acum Ucraina s-a bazat pe gazele ruseşti trimise în flux invers din ţările vecine, Europa e din ce în ce mai îngrijorată de posibilitatea întreruperilor, fiindcă jumătate din gazul venit din Rusia trece prin Ucraina.

Citiți și: ANALIZĂ BUSINESS CLUB. Poate trăi Europa fără gazul rusesc? Da, cu câteva condiții....

În aparenţă, Naftogaz şi Gazprom ar trebui să bată palma. Ucrainenii fac presiuni pentru o înţelegere, doar că ruşii le-au cerut nu doar 3 miliarde din 5 datorate, ci şi plata în avans a gazelor livrate.

Săptămâna trecută, preşedintele României a îndemnat Ucraina să nu mai ceară bani de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional pentru a-şi achita datoriile la gaz, ci să încerce să le plătească din resurse proprii. Totuşi, Traian Băsescu a precizat că România nu se va opune unui ajutor dacă Ucraina va avea probleme. Declaraţia a fost făcută la Bruxelles, unde şeful statului a participat la summitul Uniunii Europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri