Ucraina cere ajutor militar de la UE. Petro Poroşenko a convocat Consiliul de Securitate

Data publicării:
Blindate APC la Kramatorsk Ucraina - AFP Mediafax Foto-ANATOLIY STEPANOV-3

Violenţele din estul Ucrainei s-au extins spre sud, până la Marea Azov şi au cuprins localităţi în care până acum a fost linişte. Kievul a anunţat că oraşul Novoazovsk, aflat la aproximativ o sută de kilometri de Doneţk, este acum sub controlul trupelor ruse.

„Am decis să-mi anulez vizita de lucru în Turcia din cauza deteriorării rapide a situaţiei din regiunea Donţek, unde au pătruns trupe ruse”, a declarat Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei. 

Vestea a venit în momentul în care preşedintele ucrainean Petro Poroşenko se pregătea să plece într-o delegaţie internaţională în Turcia, o vizită anulată după ce a fost anunţat că pentru prima dată unul dintre oraşele ţării sale a fost cucerit de trupe ruseşti.

Este vorba despre oraşul Novoazovsk. Este o localitate cu peste 11.000 de locuitori aflată la aproape 100 de kilometri de marile bastioane de luptă ale separatiştilor, Donetk şi Lugansk. Aici se duc lupte grele de aproape 3 zile. Ruşii ar mai fi încercat să intre cu mai multe blindate în Novoazovsk dar armata ucraineană a anunţat atunci că a distrus convoiul rus. Astăzi, lucrurile stau cu totul altfel. Armata rusă ar fi reuşit să străpungă flancul de luptă al grănicerilor, slab înarmaţi şi ar fi cucerit în totalitate oraşul ucrainean. Este pentru prima dată când Kievul admite că unul dintre oraşele sale se află în totalitate în mâinile ruşilor.

Separatiştii din estul Ucrainei au recunoscut că militari ruși luptă de partea lor, împotriva armatei. Premierul autoproclamatei Republicii Populare Donețk spune chiar că, fără acest ajutor, luptătorii săi nu ar fi putut rezista atâta timp în faţa ofensivei soldaţilor ucraineni.

„Nu am ascuns niciodată faptul că printre noi se află mulţi ruşi. Fără ajutorul lor, ne-ar fi fost mai greu în lupte. Au fost între 3.000 şi 4.000 de ruşi în rândurile noastre. Mulţi s-au întors acasă. Dar au rămas şi aici”, a spus Aleksandr Zaharcenko, lider al separatiştilor din Doneţk.

Mărturisirea vine după ce mai multe ţări europene, dar şi Statele Unite au acuzat Moscova că derulează o operaţiune militară în ţara vecină.

„Aceste incursiuni demonstrează faptul că Rusia a lansat o contraofensivă în Doneţk şi Lugansk. În mod clar, aceasta este o mare îngrijorare pentru noi”, a afirmat Jen Psaki, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

„Rusia trebuie să-şi controleze frontiera şi să oprească transferul de arme şi muniţie. Şi, bineînţeles, dacă se adevereşte că pe teritoriul ucrainean sunt soldaţi ruşi, acest lucru este de neconceput şi inacceptabil”, a susţinut Francois Hollande, preşedintele Franţei.

Ambasadorul american în Ucraina susţine că, pe lângă trupe, Rusia a trimis separatiştilor cel mai modern sistem de apărare antirachetă. Situaţia se agravează pe zi ce trece în sud- estul Ucrainei. Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat că, în ultima lună, numărul morţilor s-a dublat şi a depăşit 2.200.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri