Ucraina, datoare Rusiei miliarde de dolari fără să importe gaz

Data actualizării: Data publicării:
RUSSIA-GAS-GAZPROM
Flags fly in front of the headquarters of Russian gas giant Gazprom during the annual meeting in Moscow on June 26, 2009. Russian President Dmitry Medvedev said during his four-nation tour of Africa that his country did not seek to control energy supplies out of the continent to the West. His comments came after Russian natural gas giant Gazprom and the Nigerian National Petroleum Corporation agreed to build a pipeline that could become the first key link in a planned project to send Nigerian gas to Europe. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV

Gazprom i-a băgat pe gât Ucrainei o factură uriaşă de 5,3 miliarde de dolari pentru gaze pe care nu le-a folosit.

Este o plată pentru anul trecut, deşi Kievul nu a mai importat nici măcar o moleculă de gaz din Rusia din noiembrie 2015. Însă, contractul de furnizare permite Gapromului să reclame o plată chiar şi pentru ce nu a folosit. Există o clauză ce obligă clientul să achite o anumită cantitate de gaze, chiar dacă a folosit mai puţin sau deloc.

Contractul este unul pe care Moscova l-a impus Ucrainei în timpul crizelor gazelor, pentru că a întrerupt de mai multe ori furnizările către statul vecin. În 2014, Gazprom a impus Ucrainei chiar să plătească în avans.

Gazprom are însă dreptul să ceară bani pentru gaze nefolosite până în 2019. Clauza respectivă de achiziţie obligatorie a fost impusă pentru zece ani, în 2009, atunci când furnizarea de gaze a fost întreruptă iarna, iar Ucraina a fost practic pusă în situaţia de a accepta orice impunea Moscova.

Între timp, piaţa resurselor energetice s-a schimbat radical, prin surse alternative şi ieftiniri, însă contractul vechi nu a fost modificat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri