Ucraina, la un pas de colaps economic. Kievul are nevoie de 35 de miliarde de dolari pentru a evita falimentul

Data publicării:
ucraina caucioace

După criza politică, pentru Ucraina ar putea urma prăbuşirea economică. Avertismentul vine de la ministrul interimar al Finanţelor, Iuri Kolobov, care spune că ţara sa are nevoie de aproximativ 35 de miliarde de dolari pentru a menţine economia pe linia de plutire. Iuri Kolobov a cerut în acest context organizarea unei conferinţe internaţionale a donatorilor. Însă, înainte de a trimite bani la Kiev, atât Uniunea Europeană, cât şi Federaţia Rusă aşteaptă să vadă cine va conduce ţara.


Uniunea Europeană a anunţat că este pregătită să ofere ajutor financiar Ucrainei, imediat ce va fi instalat un nou guvern la Kiev. Oficialii de la Bruxelles au discutat deja acest lucru cu Statele Unite, Japonia, China, Canada şi Turcia, ţări care la rândul lor şi-au exprimat intenţia de a ajuta Ucraina. „Statele Unite, alături de partenerii din întreaga lume, sunt pregătite să ajute financiar Ucraina în procesul de reformă şi de întoarcere la stabilitatea economică”, a arătat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Bani a promis şi Federaţia Rusă. Mai exact, un împrumut de 15 miliarde de dolari, aprobat însă înainte ca Victor Ianukovici să fie demis. Acum, Moscova spune că îşi va onora toate acordurile semnate cu Kievul, deşi are reţineri în a recunoaşte noile autorităţi ucrainene. „La modul concret, astăzi nu mai avem cu cine să vorbim. Legitimitatea unora dintre organismele de putere de acolo ridică dubii serioase”, consideră premierul rus Dmitri Medvedev.

Banii promişi de ruşi au însă şi un preţ. În cazul în care Kievul decide apropierea ţării de Uniunea Europeană, Rusia avertizează că va majora taxele vamale pentru importurile de produse din Ucraina. Kremlinul justifică o astfel de măsură prin faptul că prin ţară ar putea fi aduse în Rusia produse fabricate în state membre ale Uniunii Europene.

Până la banii promişi de Moscova, opoziţia de la Kiev se teme că vecinul de la Est pregăteşte o intervenţie armată în Ucraina. „Deţinem informaţii conform cărora mai multe nave ale armatei ruse şi militari au sosit la Sevastopol”, a afirmat Oleg Tiahnibok, lider al opoziţiei. Consilierul prezidenţial în domeniul securităţii naţionale al Statelor Unite, Susan Rice, a precizat în acest context că o posibilă intervenţie militară a Rusiei în Ucraina ar reprezenta „o greşeală foarte gravă”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri