Ucraina, la un pas de război cu Rusia. Președintele vrea o „ripostă” la agresiunea rusă

Data publicării:
soldati ucraineni la granita

„Preşedintele şi comandanţii militari vor discuta despre mijloacele de regrupare a forţelor armate şi de încetare a agresiunii ruse”, potrivit unui comunicat.

„Separatiștii proruși au plătit deja scump pentru atacurile lor. O vor încasa în plină figură”, a spus președintele la reuniunea cu liderii militari, potrivit agențiilor internaționale de presă.

Apelul la încetarea focului, lansat miercuri seara, la Berlin, de miniștrii ucrainean, rus, francez și german de Externe nu a fost ascultat, iar Ucraina este din nou angajată într-o spirală a violențelor.

Violențe intensificate. Troleibuz lovit de obuze

Armata ucraineană a suferit, joi, o lovitură serioasă, odată cu pierderea aeroportului din Donețk, într-un moment în care sunt tot mai multe semne ale unei reluări pe scară extinsă a luptelor cu rebelii proruși. Cel puțin 42 de morți s-au înregistrat în 24 de ore, cel mai grav bilanț din septembrie până acum. Autoritățile de la Kiev au fost nevoite să lase în mâinile rebelilor aeroportul din Donețk, un loc strategic pentru care soldații și separatiștii se luptau din luna mai a anului trecut. Impactul psihologic ar putea fi puternic pentru forțele armate ucrainene, care au pierdut deja aeroportul din Lugansk, principalul oraș din regiunea separatistă vecină cu Donețk.  

Atacul cel mai sângeros a avut loc într-un cartier din Donețk, de obicei ferit de tiruri, unde cel puțin 13 civili au fost uciși de obuze care au lovit un troleibuz, potrivit serviciilor locale de urgență.

Kievul și rebelii se învinuiesc reciproc pentru atacul asupra troleibuzului. Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, a declarat chiar că Moscova poartă responsabilitatea pentru această dramă. La rândul său, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a arătat cu degetul forțele ucrainene și a acuzat o „provocare grosolană pentru a sabota procesul de pace”.

La câteva ore după producerea dramei, rebelii au forțat 20 de prizonieri de război ucraineni să mărșăluiască, sub insultele locuitorilor, pe străzile din Donețk. Timp de zece minute, prizonierii au fost obligați să stea în genunchi, timp în care zeci de locuitori i-au înconjurat și au aruncat în ei cu cioburi sau diverse obiecte aruncate de la ferestre, a relatat un jurnalist AFP.

Zece persoane au murit și la Gorlivka, în regiunea Donețk, potrivit unui lider separatist. Un copil de 9 ani a murit într-un bombardament într-o altă localitate din regiune, susține un alt lider separatist. La rândul ei, armata a anunțat moartea a zece soldați.

Și în regiunea vecină, Lugansk, opt persoane au fost ucise, potrivit poliției regionale separatiste.

Peste 9.000 de militari ruşi se află pe teritoriul Ucrainei, unde are loc un conflict separatist, a declarat miercuri Petro Poroşenko. „Avem peste 9.000 de militari ai Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, cu peste 500 de tancuri, piese de artilerie grea şi transportoare de trupe”, a declarat Petro Poroşenko la Forumul Economic Mondial, desfăşurat în oraşul elveţian Davos.

Armata ucraineană a anunţat marţi că a fost atacată direct de militari ruşi care ajută insurgenţii separatişti din sud-estul Ucrainei.

Administraţia prooccidentală de la Kiev a anunţat luni că aproximativ 700 de militari ruşi au pătruns pe teritoriul Ucrainei. Kievul şi NATO au acuzat Rusia de multe ori că a trimis militari pentru susţinerea insurgenţilor separatişti din estul Ucrainei. Moscova a dat asigurări, în schimb, că nu a trimis militari în Ucraina.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în aprilie 2014, s-a soldat cu cel puţin 4.800 de morţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri