UCRAINA. Liderul opoziţiei, Arseni Iaţeniuk, a refuzat postul de premier oferit de preşedintele Ianukovici

Data publicării:
ucraina 1

De asemenea, s-a căzut de acord cu privire la adoptarea unei legi de amnistie pentru manifestanţii arestaţi, dar cu condiţia să fie eliberate clădirile publice ocupate. În cursul zilei de astăzi va avea loc o şedinţă extraordinară a Parlamentului ucrainean, în care urmează să fie decisă soarta actualului guvern condus de Mikola Azarov.

Preşedintele Viktor Ianukovici a dorit să facă importante concesii opoziţiei, încă de săptămâna trecută, în speranţa că va pune capăt protestelor. El i-a oferit postul de premier lui Arseni Iaţeniuk, iar lui Vitali Klitschko postul de vicepremier.

Opoziţia a respins propunerile şi cere în continuare organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate. La rândul ei, Iulia Timoşenko a îndemnat opoziţia ucraineană să respingă condiţiile "umilitoare" propuse de putere pentru depăşirea crizei politice.

În stradă, însă, situaţia rămâne tensionată. Protestele se extind inclusiv în estul ţării, unde populaţia este majoritar pro-rusă. În 14 din cele 25 de provincii ale Ucrainei, sediile administraţiilor regionale au fost ocupate de protestatari. La Kiev, sute de oameni sunt în continuare în stradă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri