UCRAINA. Manifestanții au ocupat clădirea Ministerului Justiției

Data publicării:
ucraina protest

Zeci de mii de oameni au ovaţionat, în Piaţa Independenţei din capitala Ucrainei, numele unui tânăr de 25 de ani mort în urma violenţelor din ultimele zile. Protestatarii spun că a fost împuşcat de trupele trupele speciale Berkut .

„Cred că oamenii care au dat ordinele (de a fi împuşcat, n.red.) vor răspunde pentru ceea ce au făcut. Cred că Mihail este un martir”, a spus Petro Poroşenko, fost ministru al Economiei.

După şirul de concesii făcut de puterea de la Kiev, protestatarii au prins şi mai mult curaj. Opoziţia a refuzat oferta preşedintelui Viktor Ianukovici de a împărţi puterea şi a cerut răspicat organizarea de alegeri prezidenţiale în acest an şi votarea unei noi Constituţii.

Orice răspuns pe care îl dăm lui Victor Ianukovici are loc în condiţiile impuse de noi, nu în condiţiile sale. Ţara are nevoie de semnarea acordului cu Uniunea Europeană”, a spus un lider al opoziţiei, Arseni Iaţeniuk.

După negocieri, liderii opoziţiei au mers în mijlocul manifestanţilor.

Atitudinea autorităţilor şi cea a lui Ianukovici este absolut diferită de cea pe care o aveau acum două zile. Şi asta pentru că am deschis un al doilea front. Proteste nu au loc doar aici pe Maidan, în Kiev. În întreaga Ucraină au loc astfel de evenimente”, a declarat Oleh Tiahnibok, un alt lider al opoziţiei.

Între timp, asaltul protestatarilor asupra clădirilor oficiale a continuat. Manifestanţii au înconjurat şi atacat cu cocktailuri Molotov un centru de conferinţe din Kiev care adăpostea 200 membri ai trupelor speciale Berkut şi l-au ocupat.

Forţele de ordine nu au ripostat şi au scăpat nevătămate numai prin intervenţia directă a liderului opoziţiei, Vitali Klischko. Ocuparea clădirilor publice a devenit de altfel un lucru tot mai des întâlnit mai ales în zona de sud-vest a ţării, în oraşe ca Liov, Cernăuţi sau Vinniţa.

În acelaşi timp, puterea de la Kiev trebuie să facă faţă şi presiunilor care vin din Occident. Uniunea Europeană a cerut gesturi concrete pentru reinstraurarea calmului. Pe de altă parte, Rusia a avertizat comunitatea internaţională să nu mai facă presiuni asupra Ucrainei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri