Ucraina. Mii de protestatari încearcă să ia cu asalt o clădire ocupată de forţe speciale, în centrul Kievului

Data publicării:
ucraina scutieri

Protestatarii sparg geamuri şi forţează uşile clădirii, folosind lopeţi. Unii dintre ei, scandând „Trăiască Ucraina!”, aruncă spre forţele de ordine cu petarde şi pietre. Forţele speciale Berkut au replicat cu gaze lacrimogene, relatează Mediafax.

Potrivit publicaţiei ucrainene Gazeta.ua, protestatarii cer ca forţele de ordine că părăsească această clădire.

Pe de altă parte, sute de oameni au luat cu asalt clădirea consiliului regional Vinniţa, un oraş din sud-vestul Ucrainei. Protestatarii i-au luat la bătaie pe jandarmi şi au ocupat clădirea. Afară, mii de oameni au cerut demisia întregului consiliu regional.

Flacăra revoltei a cuprins de altfel întreaga ţară, de la Liov, în vest, până la Cernăuţi, aproape de graniţa cu România.

Într-o demonstraţie de forţă, un detaşament de protestatari a ocupat pentru scurt timp clădirea Ministerului Energiei din Kiev. Schimburile de replici dintre ministru şi manifestanţi au fost extrem de dure.

Cu tot respectul, nu este loc pentru a trăi împreună cu toţii. Înţelegeţi acest lucru? Vă rog să ieşiţi afară”, a spus Eduard Staviţki, ministrul Energiei.

„Este exact ceea ce vom face. Dar să stabilim cu calm mai întâi cum va funcţiona ministerul”, i-a răspuns un protestatar.

„Am vrut să arătăm lumii că Viktor Ianukovici nu controlează deloc situaţia din Ucraina”, a precizat activistul Olexander Danilyuk.

Speriat de amploarea protestelor, preşedintele Viktor Ianukovici a oferit funcţia de premier fostului ministru al Economiei din guvernul Iuliei Timoşenko şi actualului lider al Partidului Patria, Arseni Iaţeniuk. Cu o condiţie, însă: încetarea protestelor şi evacuarea pieţelor ocupate de manifestanţi.

„Preşedintele Ucrainei a oferit postul de prim-ministru al ţării lui Arseni Iaţeniuk. În cazul în care acesta va accepta poziţia de prim-ministru al Ucrainei, preşedintele ţării va lua decizia de dizolvare a Parlamentului”, a declarat Olena Lukaş, ministrul Justiţiei.

Între timp, centrul capitalei s-a transformat într-o o adevărată fortăreaţă a protestatarilor. Oamenii au ridicat baricade uriaşe pentru a împiedica intrarea jandarmilor într-o zonă în care Viktor Ianukovici nu mai este considerat preşedinte.

Aceste este şi locul în care doi tineri au ales să-şi unească destinele.

Am vrut să fim aici ca să ne arătăm susţinerea pentru aceste proteste, ca să luptăm pentru ţara noastră. Ne iubim ţara şi ne iubim unul pe celălalt”, spun ei.

Săptămâna viitoare, o delegaţie formată din 12 europarlamentari va sosi la Kiev şi va discuta cu manifestanţii şi reprezentanţii guvernului ucrainean. Tot atunci va ajunge acolo şi Catherine Ashton, Înaltul reprezentant pentru politică externă al Uniunii Europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri