Ucraina. Peste 1.000 de manifestanți au blocat intrarea în Guvern

Data publicării:
ucraina - 6259522-AFP Mediafax Foto-Sergei SUPINSKY 1

Manifestanţii au venit în jurul sediului Guvernului din Piaţa Independenţei, situată la câteva sute de metri distanţă. Mii de protestatari au petrecut aici noaptea de duminică spre luni, după o manifestaţie la care au participat cel puţin 100.000 de persoane.

Toate străzile din jurul sediului Guvernului au fost, de asemenea, blocate de către automobilişti, simpatizanţi ai opoziţiei.

Manifestanţii distribuiau băuturi calde participanţilor, iar foarte puţini poliţişti erau vizibili în apropiere, potrivit unei jurnaliste AFP.

Liderii opoziţiei au îndemnat duminică seara la ocuparea cartierului guvernamental din centrul Kievului, până la demisia Guvernului preşedintelui Viktor Ianukovici.

Mobilizarea opoziţiei a fost provocată de schimbarea, săptămâna trecută, a poziţiei puterii ucrainene, care a suspendat semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană (UE), pentru a se orienta către Rusia.

Confruntări violente, duminică, în cursul manifestaţiei, s-au soldat cu sute de răniți de răniţi. Au fost scene de haos în Piaţa Independenţei din Kiev, unde sute de protestatari s-au bătut cu poliţia. Confruntări au fost şi în apropierea sediului Preşedinţiei. Opozanţii preşedintelui Ianukovici au încercat să pătrundă în clădire prezidenţial, cu ajutorul unui buldozer. Au fost împiedicaţi, însă, de poliţişti.

NATO le-a recomandat ucrainenilor să nu recurgă la violențe. Apelul a fost făcut de secretarul general Anders Fogh Rasmussen și vine după ce confruntările dintre manifestanţi şi forţele de ordine s-au soldat cu peste 260 de răniţi al Kiev.  Liderii opoziţiei susţin că violenţele au fost puse la cale de provocatori trimişi de autorităţi pentru a discredita manifestaţiile şi le-au cerut protestatarilor să dea dovadă de reţinere.

Există informații că președintele Viktor Ianukovici s-ar pregăti să decreteze stare de urgență. El a avut aseară o întâlnire cu șeful serviciilor de securitate în afara Kievului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri