Sari la conținut
News Alert

Ucraina. Preşedintele promite ripostă la atacul asupra avionului. Duminică, doliu naţional

Preşedintele Petro Poroşenko a promis că va riposta după ce insurgenţii proruşi au doborât un avion militar ucrainean.

„Cei care sunt implicaţi în acest act terorist de amploare vor fi pedepsiţi. Ucraina are nevoie de pace, iar teroriştii vor primi o ripostă adecvată”, a spus președintele.

49 de militari au murit după ce aeronava în care se aflau a fost atacată în zona oraşului Lugansk.

„Teroriştii au tras focuri de armă în mod cinic şi trădător cu o mitralieră grea şi au atins avionul de tip IL-76”, a anunțat Ministerului ucrainean al Apărării.

În plus, militanţii proruşi susţin că au mai doborât un avion de vânătoare al armatei ucrainene, în apropierea unui alt oraş din estul ţării.

Şi preşedintele Ucrainei a fost vizat de un atentat. În apropierea biroului său a fost găsit un dispozitiv exploziv, care urma să fie detonat de la distanţă, în momentul în care liderul de la Kiev ajungea în zonă.

A mai existat o asemenea tentativă pe 9 mai, cu ocazia ceremoniilor care au avut loc pentru 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, tot în Kiev, tot un atentat dejucat de forțele ucrainene. (...) Atmosfera e mult mai tensionată pe fundalul acesta în care forțele ucrainene au un avantaj mai vizibil în ceea ce privește reprimarea separatiștilor proruși din estul țării (....) Suntem foarte aproape de un deznodământ militar și tocmai de asta ofensiva prorusă capată o altă dimensiune”, a comentat la Digi24 Radu Carp, fost director al Institutului Diplomatic Român.

Pe de altă parte, forţele ucrainene susțin că au recăpătat controlul asupra oraşului port Mariupol, de la Marea Azov, unul dintre cele mai importante centre deţinute de insurgenţi.

„Datorită eroismului militarilor ucraineni, situaţia din Mariupol a fost stabilizată”, a declarat preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. El a anunţat că Mariupol va deveni provizoriu capitala administrativă a regiunii Doneţk. Steagul ucrainean a fost arborat vineri la Mariupol, a anunțat ministrul de Interne Arsen Avakov.