Ucraina: Ultimatumul dat separatiştilor din est a expirat. Militanţii fideli Moscovei ar fi trebuit să depună armele până la ora 9 

Data publicării:
kiev-6

Militanţii proruşi sfidează autorităţile de la Kiev. Sute de oameni au ocupat luni dimineaţă o secţie de poliţie din oraşul Gorlovka, regiunea Doneţk. Asaltul vine la scurt timp după expirarea ultimatumului dat de preşedintele interimar al Ucrainei militanţilor proruşi. Avertismentul a fost lansat de liderul de la Kiev în urma unui discurs televizat în care a acuzat Moscova că a orchestrat atacurile armate asupra clădirilor oficiale. Răspunsul Moscovei nu s-a lăsat aşteptat: ministrul rus de externe a calificat atitudinea Kievului drept „criminală”. Toate acestea, după ce violenţele de duminică s-au soldat cu un mort şi zeci de răniţi.


ACTUALIZARE ora 10:00 Ultimatumul a expirat de o oră, iar trupele ucrainene sunt pregătite să intervină. Între timp, militanții proruși sfidează Kievul. Sute de oameni au ocupat luni dimineaţă o secţie de poliţie din oraşul Gorlovka, regiunea Doneţk.

Într-un discurs către naţiune, liderul de la Kiev a acuzat Rusia că s-ar afla în spatele tensiunilor din Estul Ucrainei. „Consiliul Naţional pentru Securitate şi Apărare a decis să lanseze o operaţiune antiteroristă de amploare cu ajutorul forţelor armate ale Ucrainei. Nu vom lăsa Rusia să repete scenariul din Crimeea în regiunile din estul Ucrainei”, a arătat Turcinov.

Răspunsul Moscovei nu s-a lăsat aşteptat: ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a calificat atitudinea Kievului drept „criminală”. „Cerem acoliţilor din Maidan, care l-au înlăturat de la putere pe preşedintele legitim al Ucrainei, să înceteze imediat războiul împotriva propriului popor. Ordinul criminal al lui Turcinov, de a recurge la Armată pentru a reprima protestele, provoacă indignare. Acum este responsabilitatea Occidentului de a preveni un război civil în Ucraina”, a replicat Lavrov.

Acuzaţiile au continuat să curgă şi la reuniunea de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, reuniune încheiată după lungi ore de discuţii la New York. Toate acestea, după ce violenţele de duminică s-au soldat cu un mort şi zeci de răniţi.

O reacţie a venit şi de la preşedintele demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, care atrage atenţia că Ucraina se află în pragul unui război civil. El acuză Statele Unitepoartă cea mai mare vină pentru actuala situaţie.


Decizia Kievului de a declanşa o operaţiune antiteroristă de amploare în Estul ţării vine după o săptămână de incident violente, care au culminat în ultimele două zile cu ocuparea mai multor clădiri guvernamentale în regiunile Doneţk şi Harkov.

Duminică, situaţia a escaladat în estul Ucrainei, unde trupele antitero ucrainene au intervenit în forţă pentru a elibera clădirile administrative ocupate. La Harkov, zeci de persoane au fost rănite în urma bătăilor între proruşi şi susţinători ai puterii de la Kiev, care vor ca Ucraina să rămână un singur stat. Activiştii proruşi au atacat grupul de manifestanţi pro-europeni cu bâte şi pietre.

La Mariupol, primăria a fost atacată şi ocupată de simpatizanţi ai Moscovei. Biroul primarului a fost ocupat, iar steagul Ucrainei a fost înlocuit cu cel al Rusiei.

La Slaviansk, autorităţile au declanşat o operaţiune antiteroristă la capătul a două zile în care militanţii fideli Moscovei au ocupat un comisariat de poliţie şi sediul serviciilor de securitate. Puterea de la Kiev a mobilizat elicoptere şi sute de soldaţi pentru a readuce estul Ucrainei sub controlul său. La rândul lor, manifestanţii proruşi au ridicat baricade pe străzile care duc la Slaviansk. Potrivit ministrului de Interne al Ucrainei, există victime în ambele tabere: cel puţin un membru al trupelor ucrainene a fost ucis, iar alţi cinci au fost răniţi de focurile de armă trase de activişti proruşi.

În sudul Ucrainei, în oraşul Zaporoje, mii de oameni au format un lanţ uman pentru a-şi arăta sprijinul faţă de autorităţile proeuropeane de la Kiev.

După evenimentele din ultimele zile, Uniunea Europeană a somat Rusia să înceteze toate tentativele de destabilizare a Ucrainei şi a făcut apel către Kiev să dea dovadă de reţinere în operaţiunile de restabilire a ordinii.

Şi preşedintele Traian Băsescu a evaluat situaţia din ţara vecină. El apreciază că Rusia nu va reuşi să intre cu trupe armate pe teritoriile din estul Ucrainei, chiar dacă va încerca să folosească pretextul menţinerii păcii şi protejării populaţiei de origine rusă. Autorităţile ucrainene au tot dreptul să apere integritatea ţării, spune el, dar nu se prevede o invazie rusă în Ucraina decât în condiţiile unor „vărsări masive de sânge”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri