UCRAINA. Victime în luptele din Slaviansk. La Odessa, sediul poliției a fost atacat de militanții proruși

Data publicării:
ucraina violente mediafax-2

Actualizare 15.40. Patru membri ai serviciilor de securitate ucrainene au murit, iar alţi aproximativ 30 au fost răniţi, luni dimineaţă, în luptele cu insurgenţi care au avut loc în oraşul Slaviansk, anunţă Ministerul ucrainean de Interne, potrivit AFP, citat de Mediafax.

Confruntările armate continuă în acest oraş prorus situat în estul ţării.

Rebelii folosesc civilii ca „scuturi umane” şi au incendiat clădiri, susţine Ministerul de Interne.


Pe de altă parte, ziua de doliu anunţată la Odessa a fost marcată de noi violenţe. Sute de militanţi proruşi s-au adunat în faţa sediului poliţiei şi au cerut eliberarea colegilor arestaţi. Au spart geamurile imobilului şi au atacat maşinile forţelor de ordine, iar câteva zeci de separatişti au fost, într-un final, eliberaţi.

Premierul ucrainean a ajuns în oraş şi l-a demis pe şeful poliţiei locale.

„Ceea ce s-a întâmplat la Odessa face parte din planul Federaţiei Ruse de a distruge Ucraina. Intenţia Rusiei este distrugerea şi divizarea ţării”, a declarat Arseni Iaţeniuk, premierul Ucrainei.

Premierul a ordonat o anchetă, nemulţumit de modul în care a fost gestionată situaţia. Aceasta în contextul în care au apărut imagini care sugerează că militanţii pro-Kiev au folosit arme de foc împotriva activiştilor proruşi, în incidentele de vineri.

Situaţia continuă să fie la fel de tensionată şi în estul Ucrainei. Fie că vorbim de Doneţk, Kramatorsk, Slaviansk sau Mariupol, peste tot se dau lupte între separatişti şi armata ucraineană.

Străzile au devenit teatre de luptă, geamurile clădirilor oficiale sunt sparte, iar maşinile - incendiate.

„Atacatorii formează un scut uman din femei, din spatele căruia trag asupra militarilor, folosesc arme automate şi grenade”, spune Tatiana Pogodai, purtător de cuvânt Poliţia din Lugansk.

Separatiştii din estul rusofon sunt hotărâţi să lupte până la capăt şi le-au cerut tuturor localnicilor să-i sprijine în lupta împotriva puterii de la Kiev.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri