Ucrainenii, scutiți de vize de scurtă ședere pe teritoriul UE

Data publicării:
parlamentul european foto facebook ponta

Europarlamentarii au aprobat joi un acord prin care cetăţenii ucraineni vor avea dreptul să intre fără viză în ţările Uniunii Europene. Această ridicare a regimului de vize este aplicată doar pentru cetăţenii ucraineni cu paşapoarte biometrice, care intră pentru o perioadă de 90 de zile într-un interval de 180 de zile în UE. De asemenea, nu se aplică pentru ucrainenii care vor să muncească în ţările europene, se arată într-un comunicat transmis de Parlamentul European.

parlamentul european steagul romaniei - European Union 2014 - European Parliament

Exceptarea de la vize se aplică în toate statele UE, mai puţin în Irlanda şi Marea Britanie, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia, informează News.ro.

„Ucraina a îndeplinit toate criteriile, vizele pot fi deci eliminate”, a spus raportorul Mariya Gabriel (PPE, BG), adăugând că eliminarea vizelor va fi încă „un mesaj puternic care confirmă că Ucraina este un partener cheie al UE în cadrul Parteneriatului Estic”.

Textul a trecut cu 521 de voturi ”pentru”, 76 de voturi ”împotrivă” şi 36 de ”abţineri”, dar trebuie să fie adoptat în continuare de Consiliul de Miniştri al UE.

Este foarte posibil ca ridicarea vizelor pentru cetăţenii ucraineni să intre în vigoare după 20 iunie 2017.

De asemenea, înainte de a elimina vizele pentru cetăţenii ucraineni, blocul comunitar a întărit mecanismul de suspendare a acestei facilităţi, pentru a permite reintroducerea vizelor mai uşor în cazuri excepţionale. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri