UE a ajuns la un acord pentru planul de investiții în energie REPowerEU. România va primi 1,39 miliarde de euro

Data actualizării: Data publicării:
energie-cabluri-electrice-londra-profimedia
Planul REpowerEU a fost aprobat de Parlamentul European și Consiliul UE. Foto: Profimedia Images

Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns miercuri dimineață la un acord privind forma finală a planului REPowerEU prin care statele membre vor putea accesa în total 20 de miliarde de euro pentru investiții în energie. Potrivit europarlamentarului PNL, România va beneficia de 1,39 de miliarde de euro.

„Echipele de negociatori ale Parlamentului European și Consiliului Uniunii Europene au ajuns în această dimineață la un acord privind forma finală a Planului REPowerEU de reducere a dependenței energetice față de Federația Rusă.

Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PNL), unul dintre cei trei coraportori ai Parlamentului European privind Mecanismul European de Redresare și Reziliență și Planul REPowerEU, a declarat la finalul reuniunii că rezultatul negocierii este unul benefic pentru România.

«Cea mai bună veste este că am reușit să obținem un acord privind Planul REPowerEU înainte de finalul anului, așa cum ne-am asumat. Acest lucru înseamnă că REPowerEU va intra în vigoare la începutul anului viitor. Prin intermediul acestui nou fond punem la dispoziție aproximativ 20 de miliarde de euro pentru a sprijini statele membre, oamenii, întreprinderile și regiunile care se confruntă cu efectele crizei generate de invazia Rusiei în Ucraina.

România va primi din acest fond 1,39 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică, reducerea dependenței de importurile de gaz din Federația Rusă, îmbunătățirea infrastructurii energetice și investiții în surse de energie regenerabilă.

Aceste fonduri nerambursabile se vor adăuga celor aproximativ 30 de miliarde de euro pe care țara noastră le primește deja pentru Planul Național de Redresare și Reziliență din Mecanismul European de Redresare și Reziliență», a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.

Acordul dintre Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene prevede ca toate statele membre să primească o prefinanțare de 20% la momentul aprobării de către Comisia Europeană și Consiliul UE a noilor piloni REPowerEU din planurile de redresare. De asemenea, acesta prevede finanțarea cu caracter retroactiv a investițiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022, momentul invaziei Federației Ruse în Ucraina.

«Este o veste foarte bună pentru România și celelalte țări membre care au fost nevoite să ia o serie de măsuri pentru a reduce dependența energetică de Federația Rusă. Acordul la care am ajuns oferă statelor membre de la început mai mulți bani pentru proiectele de investiții în securitatea energetică și permite acoperirea cheltuielilor efectuate și în trecut în contextul invaziei Federației Ruse în Ucraina prin REPowerEU», a mai spus deputatul european Siegfried Mureșan.

Acordul mai prevede ca fondurile rămase neutilizate din Mecanismul de Redresare și Reziliență, aproximativ 200 de miliarde de euro, să poată fi utilizate de țările care doresc să investească mai mult în proiecte energetice. Astfel, statele membre care încă nu au accesat toată componenta de credite din planurile lor naționale de redresare și reziliență vor avea la dispoziție doar 30 de zile de la intrarea în vigoare a REPowerEU pentru a notifica Comisia Europeană cu privire la intenția lor de a accesa aceste fonduri. În cazul în care nu intenționează să acceseze aceste fonduri, statele în cauză vor pierde prioritatea în accesarea fondurilor din componenta de credite.

«Pentru România, aceasta este o veste foarte importantă deoarece țara noastră deja și-a anunțat intenția de a accesa toate creditele și, dacă vor rămâne bani nealocați din creditele celorlalte state, vom putea accesa astfel credite suplimentare în condiții foarte bune pentru investiții în domeniul energetic», a adăugat deputatul european Siegfried Mureșan la finalul negocierilor cu Consiliul”, arată un comunicat al europarlamentarului Siegfried Mureșan.

Acordul dintre negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului Uniunii Europene urmează să fie ratificat în mod formal în Consiliul Uniunii Europene și votat de Parlamentul European pentru a deveni legislație europeană și pentru ca REPowerEU să intre în vigoare în mod oficial.

Planul REPowerEU vizează o serie de măsuri menite să reducă rapid dependența de combustibilii fosili din Rusia și să accelereze tranziția verde, sporind în același timp reziliența sistemului energetic din Uniunea Europeană.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri