UE a aprobat legislația pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030. Un singur stat s-a abținut

Data publicării:
furnale carbune fum gaze cu efect de sera
UE a aprobat legislația care face obligatorie implementarea politicilor de reducere a gazelor cu efect de seră cu 55% până în 2030. Foto: Getty Images

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat luni, cu o singură abţinere, cea a Bulgariei, textul legislativ prin care ţintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră devin obligatorii din punct de vedere juridic, în timp ce Comisia Europeană pregăteşte un pachet consistent de politici menite să combată schimbările climatice, relatează Reuters.

Acordul statelor membre survine după ce plenul Parlamentului European a dat joi undă verde angajamentului UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050, adică să nu emită mai multe gaze cu efect de seră decât poate absorbi, şi să-şi reducă emisiile nete de CO2 cu cel puţin 55% în anul 2030 faţă de 1990.

Miniştrii celor 27 de state membre au aprobat luni legea ce cuprinde acest angajament, cu excepţia reprezentantului Bulgariei, care s-a abţinut. ''Compromisul final nu reflectă suficient poziţia noastră naţională'', a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Sofia, fără alte explicaţii.

Citește și: Când vom renunţa la cărbune? Ţările G7 vor să o facem cât mai repede dar nu au reuşit să stabilească un calendar precis

Legislaţia europeană necesară aplicării Pactului Verde european nu stabileşte obiective precise de reducere a emisiilor pentru fiecare ţară în parte, ci doar o ţintă globală la nivel comunitar, concesie făcută pentru a obţine consimţământul statelor cu economii încă intensive în carbon, precum Polonia, Ungaria sau Slovacia.

În timp ce statele mai bogate vest-europene sunt în general favorabile unor politici de mediu mai dure, ele se lovesc de opoziţia ţărilor central şi est-europene, care atrag atenţia că economiile lor încă nu sunt suficient de competitive pentru a face faţă schimbărilor implicate de atingerea obiectivelor de mediu europene şi, prin urmare, au nevoie de finanţări pentru a putea susţine costurile generate de aceste transformări.

Citește și: Uniunea Europeană schimbă strategia în lupta cu schimbările climatice. Cum intenționează să sancționeze țările care poluează agresiv

Consecinţa compromisului legislativ la care s-a ajuns astfel va fi o revizuire a circa 50 de norme legislative europene ce privesc diferite teme, precum comercializarea certificatelor pentru emisiile de CO2, impulsionarea folosirii vehiculelor electrice, fiscalitatea verde sau dezvoltarea tehnologiilor pe bază de hidrogen şi a noilor materiale mai sustenabile.

Comisia Europeană va prezenta pe 14 iulie un pachet substanţial de politici menite să asigure atingerea ţintei diminuării emisiilor de CO2 în deceniul care se încheie în 2030.

Textul legislativ adoptat luni de statele membre prevede şi crearea unui organism care să verifice coerenţa între obiectivele climatice şi politicile implementate pentru a le atinge, precum şi a unui mecanism de tip bugetar prin care vor fi calculate emisiile totale pe care le va putea produce UE în perioada 2030-2050 conform ţintelor stabilite.

Citește și: ANALIZĂ - Reuters: Întreaga infrastructură de gaze naturale din Europa are scurgeri de metan, gazul care provoacă încălzirea globală

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri