UE a decis primele sancțiuni la adresa Rusiei. Ucraina va fi ajutată să se aprovizioneze energetic

Data publicării:
catherine ashton - 6588789-AFP Mediafax Foto-JOHN THYS

Măsurile au fost luate după ce Parlamentul de la Simferopol a declarat Crimeea stat independent şi a votat în unanimitate alipirea la Rusia, în urma referendumului de ieri.

Surse diplomatice au declarat că sancţiunile vizează 13 oficiali ruşi şi opt ucraineni proruşi, dar nu cuprinde membri ai Guvernului rus.

UE ar putea adopta sancţiuni suplimentare în zilele următoare.

„Încercăm să transmitem mesajul cel mai puternic posibil Rusiei", pentru ca ea „să înţeleagă cât de gravă este situaţia”, a declarat Înaltul Repezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton la sosirea la reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE.

Asemenea sancţiuni sunt fără precedent în istoria relaţiilor UE-Rusia, de la prăbuţirea fostei Uniuni Sovietice. Ele marchează aplicarea celei de a doua etape a unui „răspuns gradual” asupra căruia s-au pus de acord şefii de stat şi de guvern în cursul reuniunii extraordinare pe tema situaţiei din Ucraina din 6 martie.

Întrebată cât de dure sunt sancțiunile UE în comparație cu cele ale SUA, Ashton a spus că UE a luat decizia „pe baza celor mai bune informații și a activității depuse pentru a stabili care ar fi cea mai bună abordare pentru Uniunea Europeană”.

Ashton a anunțat că UE va ajuta Ucraina să-și asigure aprovizionarea energetică și va oferi un puternic sprijin financiar pentru stabilizare economică și financiară.

Într-un comunicat al MAE de la București, se precizează că miniștrii de externe au avut un dejun de lucru la care a participat și comisarului european pentru energie, Guenther Oettinger. „Ministrul Titus Corlăţean a făcut o prezentare a poziţiei şi intereselor României în materie de securitate energetică, inclusiv în plan regional, subliniind, în consonanţă cu alţi miniştri europeni, necesitatea utilizării de către statele membre a tuturor resurselor naţionale disponibile în acest sens (energie regenerabilă, gaz natural, gaz neconvenţional, energie nucleară etc.)”, se arată într-un comunicat al Ministerului român de Externe.

În acest context, comisarul Oettinger a exprimat aprecierea Comisiei Europene pentru acţiunile Guvernului României în direcţia asigurării interconectărilor energetice cu R. Moldova, reconfirmând sprijinul Comisiei Europene pentru realizarea acestor proiecte, se mai spune în comunicatul MAE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri