UE a lansat procedura de infringement vizând Polonia, din cauza schimbărilor în sistemul judiciar

Data actualizării: Data publicării:
comisia europeana ec europa eu 1

Uniunea Europeană a anunţat sâmbătă că a lansat procedura de încălcare a prevederilor tratatului european împotriva Poloniei, din cauza schimbărilor pe care le aduce puterea de la Varșovia în sistemul judiciar, o „reformă” în privinţa căreia există temeri că va submina independenţa tribunalelor din ţară, relatează News.ro, care preia o știre France-Presse.

polonia steag polonez ue manifestatie shutterstock_634718072
Foto: Shutterstock

„Comisia Europeană a lansat procedura de infringement împotriva Polonia prin trimiterea unui aviz motivat, după publicarea în Monitorul Oficial polonez a Legii privind organizarea tribunalelor, vineri 28 iulie”, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat. 

Decizia fusese luată însă încă de miercuri, 26 iulie, când cazul Poloniei a fost dezbătut în ședința Colegiului Comisarilor. De altfel, comunicatul Comisiei Europene este datat 26 iulie și justifică de ce este declanșată procedura de infringement în domeniul justiției, în condițiile în care este un sector care nu se supune unor reglementări unitare în blocul european.

Măsurile luate de Executivul UE ar putea duce, în cele din urmă, la darea în judecată a Poloniei la Curtea Europeană de Justiţie şi, eventual, la o amendă.

Comisia avertizează că, prin această reformă, Varşovia ameninţă atât standardele sale democratice, cât şi pe cele ale blocului european și tocmai de aceea riscă să fie declanșată - în premieră după Tratatul de la Lisabona - procedura prin care unui stat membru i se suspendă dreptul de vot (articolul 7).

Partidul de guvernare din Polonia, PiS, are la dispoziţie o lună pentru a răspunde întrebărilor Comisiei, inclusiv în ceea ce privește „independenţa tribunalelor poloneze”, care ar putea fi subminată de prerogativele sporite ale ministrului  de justiţie.

Alte semne de întrebare se referă la „discriminarea pe bază de sex, din cauza introducerii unei vârste diferite de pensionare” pentru judecătorii bărbaţi şi femei.

Acţiunea UE era aşteptată, după ce preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat săptămâna aceasta legea care îi permite ministrului justiţiei să înlocuiască unilateral preşedinţii tribunalelor.

Preşedintele Duda şi-a surprins aliaţii conservatori şi eurosceptici de la PiS, atunci când a anunţat că va bloca prin veto două dintre controversatele legi ale reformei judiciare, care ar urma să dea guvernanţilor puterea de a înlocui toţi judecătorii de la Curtea Supremă, în vreme ce majoritatea parlamentară ar impune un control politic complet asupra Consiliului Judiciar Naţional, care nominalizează magistraţii instanței supreme din Polonia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri