UE aprobă noi sancțiuni împotriva Rusiei. Aplicarea lor ar putea fi amânată câteva zile

Data publicării:
comisia europeana ec europa eu 1

„Luând în considerare situaţia pe teren, Uniunea Europeană este pregătită să revină asupra acestor noi sancţiuni în totalitate sau parţial”, a reiterat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la sfârşitul unei reuniuni extraordinare, la Bruxelles.

Ambasadorii celor 28 de state membre UE au fost convocaţi pentru o reuniune extraordinară luni la ora 16.00 GMT (19.00 ora României) cu privire la sancţiunile economice împotriva Rusiei, în absenţa unui acord unanim al celor 28 de membri, potrivit Mediafax.

Această nouă serie de sancţiuni, finalizată vineri de către ambasadorii UE, include atât măsuri consolidate privind accesul pe pieţe de capitaluri, apărare, bunuri cu dublu uz civil şi militar şi tehnologii sensibile, cât şi o nouă listă cu nume de persoane vizate de o blocare a averii şi interdicţia de a le fi emise vize europene.

De asemenea, noile sancţiuni trebuie să restrângă accesul la pieţele de capital pentru marile companii petroliere ruseşti Rosneft şi Transneft, precum şi activităţile petroliere ale gigantului Gazprom.

Duminică, Rompuy a declarat că UE este „pregătită să revină” asupra acestor noi sancţiuni dacă încetarea focului în estul Ucraine este „durabilă”.

„Pentru a spori presiunea asupra Rusiei, am adoptat sancţiuni în mai multe faze. La ultimul Consiliu European (pe 30 august), am accelerat, iar acest lucru s-a concretizat săptămâna trecută. Luni, acest lucru va fi aprobat în mod oficial de către şefii de guverne”, a afirmat el.

Cehia şi Slovacia s-au opus, săptămâna trecută, unei înăspriri prea accentuate a sancţiunilor, dar guvernele lor s-au declarat mulţumite sâmbătă de setul de măsuri aprobate în ziua precedentă.

Rusia a avertizat sâmbătă că va reacţiona în cazul în care UE îi va impune noi sancţiuni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri