Cum arată „strategia de exit” şi de redresare economică a UE după pandemia de Covid-19. Vor fi mobilizate „investiţii imense”

Data actualizării: Data publicării:
euro bancnote teancuri bani
Foto: Getty Images

Comisia Europeană propune o „strategie de exit” a Uniunii Europene, care prevede o ridicare graduală a restricţiilor şi care include mai multe măsuri şi recomandări, în acest sens, statelor membre. De asemenea, viitorul buget pe termen lung al Uniunii Europene ar trebui să fie folosit pentru a sprijini redresarea economică după pandemia cauzată de noul coronavirus, au anunţat miercuri preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European.

„Viitorul buget european trebuie să fie răspunsul european la criza coronavirusului”, a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a adăugat, conform Agerpres, că bugetul va trebui să mobilize, în acest sens, „investiţii imense”.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a afirmat, conform că liderii celor 27 de state membre vor avea pe 23 aprilie un summit în sistem de videoconferinţă consacrat ajustării bugetului pentru 2021-2027 al blocului comunitar.

Care sunt principalele recomandări şi măsuri propuse de Comisia Europeană pentru ridicarea restricţiilor

Comisia Europeană recomandă, într-un draft care prezintă „strategia de exit” a Uniunii Europene, paşii care trebuie parcurşi pentru a depăşi criza economică ce va fi provocată de actuala pandemie de Covid-19.

În primul rând, Executivul comunitar recomandă respectarea a trei condiţii majore pentru a ridica măsurile restrictive: îndeplinirea criteriilor epidemiologice, asigurarea capacităţii suficiente a sistemului de sănătate şi supravegherea sub forma testării pe scară largă.

„Deşi revenirea la normalitate va fi foarte lungă, este de asemenea clar că măsurile de izolare extraordinare nu pot dura pe termen nedeterminat”, indică strategia de ieşire din perioada de izolare prezentată de Comisia Europeană.

Astfel, Comisia propune următoarele măsuri principale, cu scopul diminuării efectelor răspândirii contagiunii:

- implementarea unui sistem robust de raportare a răspândirii virusului;
- crearea unui sistem de identificare a contacților prin aplicații digitale;
- extinderea și armonizarea metodologiei de testare;
- sporirea capacității și consolidarea sistemelor sanitare;
- sporirea rezervelor de echipament medical și de protecție a personalului medical;
- găsirea unui vaccin, dezvoltarea unei scheme de tratament

Alte recomandări propuse de către Comisia Europeană sunt:

- măsurile să fie introduse gradual;
- măsurile generale să fie înlocuite de măsuri specifice: - persoanele vulnerabile să fie protejate pentru o perioadă mai lungă de timp; - persoanele diagnosticate sau cele cu simptome ușoare să fie plasate în carantină; - alternativ,e sigure pentru măsurile restrictive actuale; - starea de urgență care conferă puteri excepționale guvernelor să fie înlocuită treptat cu intervenții punctuale ale autorităților;
- redeschiderea granițelor interne să se facă etapizat;
- reluarea activității economice să se facă treptat;
- adunările publice să fie permise progresiv;
- autoritățile să continue să comunice despre răspândirea Covid-19;
- măsurile implementate să fie permanent monitorizate

Fiecare stat membru al UE va decide cum şi când va adopta măsurile propuse

În plus, conform Agerpres, Executivul UE va organiza la 4 mai o conferinţă de presă online consacrată colectării de fonduri pentru dezvoltarea unui vaccin contra COVID-19.

Ursula von der Leyen a adăugat că bugetul va trebui să mobilizeze „investiţii imense” în primii doi sau trei ani.

Orientările Comisiei Europene, care nu vor fi obligatorii pentru ţările membre, ar fi trebuit să fie prezentate săptămâna trecută, dar unele state UE s-au temut că Bruxellesul ar fi putut trimite astfel un semnal că restricţiile pot fi deja relaxate.

Fiecare stat membru va decide cum şi când va adopta măsurile respective. Unele ţări membre, printre care Austria, Spania, Danemarca şi Cehia, au început deja să ridice unele restricţii.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri