UE avertizează: Războiul comercial mondial se va agrava

Data publicării:
trump merkel

Războiul comercial mondial este pe cale să se agraveze, în condiţiile în care sistemul bazat pe reguli pare să revină la un mediu în care cel mai puternic îşi impune voinţa în faţa celui mai slab, potrivit unui memo intern care a circulat între guvernele Uniunii Europene, transmite Bloomberg.

trump merkel
FOTO: AGERPRES

Disputele dintre Statele Unite şi cei mai apropiaţi parteneri comerciali sunt pe cale să escaladeze în următoarele luni, pe măsură ce apar mai multe ameninţări şi sunt impuse măsuri unilaterale care, în unele cazuri, conduc la contramăsuri, sau la acorduri mercantile”, potrivit unui memo al Comisiei Europene, care coordonează politica comercială a întregului bloc comunitar.

Lumea noastră va reveni ”la un mediu comercial în care regulile sunt aplicate atunci când convin şi în care forţa înlocuieşte regulile ca bază pentru relaţiile comerciale”, potrivit memo-ului.

Avertismentul a venit în timp ce modelul economic european bazat pe exporturi riscă să fie zdrobit sub presiunea exercitată de preşedintele american Donald Trump, care vrea să reducă deficitul comercial al Statelor Unite cu orice preţ, chiar dacă asta înseamnă destrămarea regulilor mondiale.

După impunerea unor tarife punitive pentru importurile de oţel şi aluminiu din Europa, Trump ameninţă acum că va aplica tarife de 20% pentru importurile de automobile europene, o măsură care ar da o lovitură puternică industriei auto europene.

Documentul intern menţionează trei factori ai unei apocalipse comerciale:

Lipsa unor reguli în comerţul internaţional care vor duce la distorsionări, multe asociate cu politici şi practici contrare pieţei în cele mai mari state implicate în comerţ, pe care Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) nu pare să fie capabilă să le rezolve în mod adecvat.

Acţiuni unilaterale agresive ale Statelor Unite întreprinse deopotrivă împotriva aliaţilor şi rivalilor săi, prin intermediul tarifelor punitive.

Decizia Statelor Unite de a bloca numirea unor membri în Organismul de Apel al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), care este ultimul arbitru în disputele comerciale.

Uniunea Europeană, care împărtăşeşte unele îngrijorări legate de ordinea în comerţul global, pregăteşte propuneri pentru reformarea regulilor OMC, pentru a salva organizaţia de la dispariţie.

La o reuniune care va avea lor pe 28-29 iunie, la Bruxelles, liderii celui mai mare bloc comercial din lume vor invita ”Comisia că propună o abordare cuprinzătoare pentru îmbunătăţirea, împreună cu parteneri cu aceleaşi puncte de vedere, a funcţionării OMC în domenii cruciale”, potrivit propiectului unui comunicat comun obţinut de Bloomberg.

Sursa: news.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri