UE consideră „improbabil” un acord post-Brexit în acest moment

Data publicării:
harta Brexit
Foto: GettyImages

Obţinerea unui acord post-Brexit între Uniunea Europeană şi Marea Britanie pare "improbabilă" în acest moment, a declarat vineri după-amiază negociatorul UE, Michel Barnier, citat de agenţia de presă Bloomberg, informează Mediafax.

O nouă sesiune de negocieri între Marea Britanie şi Uniunea Europeană a avut loc săptămâna aceasta.

"În acest moment, un acord între Marea Britanie şi UE pare improbabil. De multe ori, săptămâna aceasta, a părut că mergem înapoi, nu înainte", a afirmat Michel Barnier, negociatorul-şef al Uniunii Europene pe tema Brexit.

Principalele obstacole rămân drepturile de pescuit în apele teritoriale britanice şi utilizarea standardelor comune.

Negociatorul britanic pe tema Brexit, David Frost, a confirmat impasul. "Am avut discuţii utile săptămâna aceasta, dar s-au înregistrat puţine progrese. Acordul încă este posibil şi rămâne obiectivul nostru, dar este clar că nu va fi uşor de obţinut", a declarat David Frost.

UE a avertizat cetăţenii britanici să se pregătească pentru controale amănunţite la frontierele europene şi pentru alte probleme

Marea Britanie poartă negocieri cu Uniunea Europeană pentru reglementarea relaţiilor bilaterale după expirarea tranziţiei post-Brexit, în ianuarie 2021. Uniunea Europeană a avertizat cetăţenii britanici să se pregătească pentru controale amănunţite la frontierele europene şi pentru alte probleme care ar putea apărea în cazul expirării tranziţiei post-Brexit fără niciun acord.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza până pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană.

Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri