UE este „gata să discute” suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid. Măsura ar permite accelerarea producției

Data actualizării: Data publicării:
uniunea europeana vaccin
Peste 100 de țări au făcut presiuni pentru renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor pentru o creștere a producției. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană este „gata să discute” suspendarea temporară a brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid, a declarat joi Ursula von der Leyen, după ce SUA a anunțat că susține un astfel de demers.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că blocul va discuta „orice propunere care ar aborda criza într-un mod eficient și pragmatic”, scrie Euronews. 

Peste 100 de țări au făcut presiuni pentru renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor și tratamentelor împotriva coronavirusului pentru a accelera producția.

Statele Unite sprijină ideea suspendării temporare a brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid. Washingtonul susține că vrea respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, dar consideră că acum este nevoie de orice măsură pentru a combate pandemia.

Citește și Suspendarea brevetelor pentru vaccinurile anti-Covid, un butoi cu pulbere. SUA susțin ideea, companiile farmaceutice se opun

India și Africa de Sud sunt printre cele mai vocale țări care cer statelor producătoare de vaccinuri să împărtășească tehnologia acestora cu țările sărace, pentru a permite imunizarea a cât mai multor oameni. Scopul este de a suspenda regulile timp de câțiva ani, suficient pentru a învinge pandemia.

Apelul lor este susținut de Organizația Mondială a Sănătății care a salutat decizia Administrației Biden.

De partea cealaltă, industria farmaceutică și-a anunțat dezamăgirea, față de anunțul administrației americane. Companiile farmaceutice susțin că suspendarea brevetelor nu va mări producţia de vaccinuri şi nu va oferi soluţiile necesare pentru combaterea crizei sanitare mondiale.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri