Sari la conținut
News Alert

UE ia în considerare o „linie de protecție” pentru a descuraja imigrația

Uniunea Europeană ar putea crea o „linie de protecție” în apele teritoriale libiene pentru a descuraja plecarea imigranților spre Europa, conform unei propuneri confidențiale înaintate statelor membre de președinția malteză a UE. Documentul a putut fi consultat de France-Presse, relatează Agerpres.

refugiati grecia pe mare - GettyImages-497497030

Foto: Gulliver/GettyImages

Călătoriile periculoase ale imigranților prin partea centrală a Mării Mediterane, din care 90% au ca punct de plecare Libia, au atins în 2016 un nivel record, iar statele europene încearcă să se protejeze în fața unui nou aflux masiv cu care s-ar putea confrunta în primăvară.

Potrivit unor surse diplomatice, operațiunea navală Sophia împotriva traficanților, lansată în 2015 în Mediterana de către UE, a permis salvarea de vieți, dar totodată s-ar putea să fi fost „un factor de atracție” pentru imigranți, care au mizat pe salvarea pe mare de către navele europene și pe imposibilitatea de a fi respinși.

În ceea ce privește proiectul de extindere a misiunii Sophia în apele libiene, acest pare dificil de pus în aplicare, surse diplomatice evidențiind absența unei autorități unice cu care să se poată discuta în Libia.

„În absența unei astfel de posibilități, obiectivul operațional al UE pe termen scurt ar putea fi crearea unei linii de protecție, mult mai apropiată de porturile de origine”, în apele teritoriale libiene, conform unui „document de reflecție” înaintat de Malta statelor membre ale Uniunii Europene.

Această „linie de protecție” s-ar face „cu forțele libiene ca operatori de primă linie, dar cu un sprijin european puternic și de durată”, se arată în documentul transmis în pregătirea unui summit european prevăzut pentru 3 februarie în Malta, reuniune la care migrația va constitui una dintre principalele teme, alături de Brexit.

Sprijinul european s-ar traduce în special printr-o consolidare a misiunii europene de instruire a gărzii de coastă libiene, începută la sfârșitul lunii octombrie.

Statele europene ar urma să se asigure că imigranții interceptați în apele libiene de garda de coastă a țării vor fi debarcați în Libia în condiții corespunzătoare, prin respectarea dreptului internațional, se subliniază în documentul președinției malteze a Consiliului UE.

Documentul sugerează, de asemenea, „examinarea aprofundată” a operațiunilor ONG-urilor în Mediterana, acuzate de unii că încurajează imigranții să încerce să traverseze marea.

Guvernul maltez a făcut deja apel la UE să angajeze un dialog cu Libia pentru a evita un aflux „fără precedent” al imigranților în primăvară, invitând guvernele să se inspire din acordul privind migrația încheiat de UE cu Turcia în martie 2016.

Acest acord controversat a permis frânarea în mod drastic a afluxului de imigranți pe coastele Greciei, în timp ce sosirile pe coastele italiene au at-17-16-13ins un nivel record anul trecut, de peste 180.000.

Pe aceeași temă

Cai troieni?

Şeful formal şi şeful real al Guvernului de la Bucureşti au păşit într-un teritoriu cu numeroase necunoscute, în care...

De ce nu a avut Marx dreptate

STOCKHOLM – Aniversarea celor 200 de ani de la nașterea lui Karl Marx a prilejuit o creștere a interesului pentru opera...