UE nu doreşte să încheie „cu orice preţ” un acord cu Londra, anunţă Charles Michel după summitul european

Data publicării:
charles michel presedintele consiliului european
Charles Michel, preşedintele Consiliului European Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Uniunea Europeană doreşte să încheie un acord cu Regatul Unit privind relaţia lor post-Brexit, dar nu cu orice preţ, a transmis vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după summitul liderilor europeni, în timp ce preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit despre divergenţe majore între Bruxelles şi Londra la negocierile aflate în desfăşurare, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

''Am subliniat împreună voinţa noastră de a face toate eforturile posibile pentru a ajunge la un acord. Pentru aceasta trebuie să depăşim divergenţe majore care rămân de soluţionat'', a declarat Von der Leyen la o teleconferinţă de presă după summitul european condus de preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Acesta din urmă a spus că UE doreşte un acord cu Regatul Unit, ''dar nu cu orice preţ''. ''Trebuie să intensificăm negocierile'', a insistat Charles Michel la aceeaşi teleconferinţă de presă, amintind că premierul britanic Boris Johnson a respins prelungirea perioadei de tranziţie post-Brexit care se încheie pe 31 decembrie.

Angela Merkel a atras atenţia că un acord cu Regatul Unit trebuie finalizat cel puţin până în toamnă

În acest timp, cancelarul german Angela Merkel a atras atenţia că un acord cu Regatul Unit trebuie finalizat cel puţin până în toamnă, pentru a lăsa o marjă de timp în vederea ratificării lui.

Potrivit unui oficial francez, liderii europeni au convenit la summitul de vineri ca Bruxellesul să-şi menţină la tratativele cu Londra solicitările privind continuarea aplicării de către Regatul Unit a unora dintre regulile UE în domenii precum concurenţa, mediul sau fiscalitatea - aşa-numitul ''level playing field'' care să asigure o competiţie egală - şi menţinerea ca şi până acum a accesului pescarilor europeni în apele britanice, aceste două capitole fiind principalele subiecte divergente între cele două părţi.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri