UE respinge planul de pace al președintelui SUA, Donald Trump, pentru Orientul Mijlociu

Data publicării:
donald trump pe un fond albastru
Foto: GettyImages

Uniunea Europeană a criticat marţi planul preşedintelui american Donald Trump pentru a rezolva conflictul israeliano-palestinian şi s-a declarat preocupată în special de dorinţa Israelului de a anexa Valea Iordanului. Totodată, Organizaţia Cooperării Islamice (OCI) a anunţat luni că respinge planul liderului de la Casa Albă.

"Iniţiativa americană, aşa cum a fost prezentată la 28 ianuarie, se îndepărtează de parametrii conveniţi la nivel internaţional", şi-a exprimat regretul şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citat într-un comunicat.

Borrell este aşteptat la Washington la 7 februarie.

"UE reaminteşte ataşamentul său faţă de o soluţie negociată fondată pe coexistenţa a două state, pe baza frontierelor din 1967, cu schimburi de terenuri echivalente, conform a ceea ce ar putea fi convenit între părţi, cu un stat Israel şi un stat Palestina independent, democratic, unit, suveran şi viabil, existând alături în pace, securitate şi recunoaştere reciprocă", a afirmat el.

"Pentru a construi o pace justă şi durabilă, chestiunile nerezolvate legate de statutul final trebuie reglate prin negocieri directe între cele două părţi", a insistat responsabilul european.

"Aceasta include în special chestiunile legate de frontiere, de statutul Ierusalimului, de securitate şi de chestiunea refugiaţilor", a subliniat el, potrivit Agerpres"Uniunea Europeană face apel la cele două părţi să se angajeze din nou (în negocieri - n.r.) şi să se abţină de la orice acţiune unilaterală contrară Dreptului internaţional care ar putea exacerba tensiunile", se mai arată în text.

UE, mai afirmă Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, "este îngrijorată în special de declaraţiile privind perspectiva unei anexări a Văii Iordanului şi a altor părţi din Cisiordania".

"Conform Dreptului internaţional şi rezoluţiilor pertinente ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, UE nu recunoaşte suveranitatea Israelului asupra teritoriilor ocupate din 1967. Măsurile în vederea anexării, dacă ele vor fi puse în aplicare, nu vor putea trece fără a fi contestate", a atenţionat Josep Borrell.

La 28 ianuarie, după prezentarea de către Donald Trump a unui plan de pace pentru Orientul Mijlociu extrem de favorabil Israelului şi în detrimentul palestinienilor, UE şi-a reafirmat angajamentul "ferm" în favoarea "unei soluţii negociate şi viabile pentru două state".

Într-o declaraţie comună, cele 28 de state membre au precizat că vor "analiza şi evalua propunerile avansate".

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri