UE va extinde lista persoanelor sancţionate pentru implicarea în conflictul din estul Ucrainei

Data publicării:
UCRAINA SEPARATISTI GETTY

 

(Militari separatiști - Foto: Guliver/GettyImages)

Miniştrii de Externe ai statelor Uniunii Europene au decis prelungirea cu şase luni, până în septembrie, a sancţiunilor punctuale adoptate în martie 2014 împotriva unor personalităţi separatiste proruse şi ruse, a declarat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

„Uniunea Europeană pregăteşte măsuri suplimentare de sancţionare”, a adăugat oficialul UE, potrivit Mediafax.

Sancţiunile punctuale, care constau în blocarea activelor şi în interdicţii de călătorie în spaţiul UE, vizează în prezent 132 de persoane.

„Noi nume vor fi adăugate în cel mult o săptămână”, a precizat Mogherini.

Noul ministru grec de Externe, Nikos Kotzias, a cerut eliminarea unei menţiuni privind „noi sancţiuni” din declaraţia finală a Consiliului Afacerilor Externe.

Ministrul Bogdan Aurescu a susţinut înăsprirea regimului de sancţiuni

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a participat joi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe (CAE), dedicată analizării situaţiei preocupante din estul Ucrainei, în condiţiile intensificării luptelor din teren şi creşterii îngrijorătoare a numărului de victime civile, se arată într-un comunicat al MAE.

„Reuniunea extraordinară CAE, convocată de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, şi-a propus identificarea măsurilor optime pentru a determina Federaţia Rusă şi entităţile separatiste implicate în luptele din regiunea Donbas să se angajeze constructiv în negocieri. Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a exprimat îngrijorarea Bucureştiului în raport cu situaţia de instabilitate din ţara vecină, alimentată din exterior de Federaţia Rusă cu armament şi militari, şi a avertizat asupra pericolului ca acest conflict să se prelungească şi să se extindă în alte regiuni ale Ucrainei în lipsa voinţei politice sincere pentru o soluţie negociată. S-a referit cu preocupare la lipsa progreselor în implementarea acordurilor de la Minsk, apreciind că este important ca părţile să pună în practică prevederile acestora (acordul de încetare a focului, să retragă armamentul greu). A subliniat totodată importanţa monitorizării cât mai rapide a frontierei comune ruso-ucrainene din zona de conflict, conform celor convenite la Minsk”, se menţionează în comunicat.

În cadrul discuţiilor, Bogdan Aurescu s-a pronunţat de asemenea în favoarea unor poziţii şi măsuri ferme din partea UE, de sancţionare a oricăror derapaje sau tendinţe de escaladare a situaţiei din teren, de natură să afecteze echilibrul de securitate din regiunea Mării Negre.

„A evidenţiat rolul sancţiunilor decise până acum de UE, exprimând în acelaşi timp susţinerea pentru înăsprirea regimului de sancţiuni, dictată de situaţia din teren”, precizează sursa citată.

Miniştrii au adoptat un text de concluzii, care reflectă preocuparea Uniunii Europene faţă de deteriorarea situaţiei din estul Ucrainei, precum şi faţă de implicarea evidentă a Federaţiei Ruse în susţinerea acţiunilor separatiştilor.

Ucraina, încurajată să colaboreze cu Curtea Penală Internaţională pentru investigarea crimelor înregistrate de la izbucnirea conflictului

„Prin Concluziile adoptate este reafirmat sprijinul pentru eforturile diplomatice, inclusiv cele întreprinse prin intermediul OSCE şi altor formate (Grupul Trilateral de Contact şi formatul Normandia) de soluţionare a conflictului. De asemenea, miniştrii de externe încurajează autorităţile ucrainene să iniţieze colaborarea cu Curtea Penală Internaţională pentru investigarea crimelor înregistrate de la izbucnirea conflictului, dar să şi continue cu procesul de reformă politică şi economică aşteptat de populaţia acestei ţări. Prin Concluziile Consiliului este reflectată şi preocuparea miniştrilor faţă de situaţia din Crimeea, faţă de campania de dezinformare susţinută de Federaţia Rusă, precum şi faţă de situaţia umanitară din Ucraina”, mai precizează comunicatul Ministerului.

„Nu în ultimul rând, miniştrii afacerilor externe ale Statelor Membre ale UE au convenit asupra necesităţii de a menţine presiunea asupra Federaţiei Ruse, datorită susţinerii acordate separatiştilor, prin prelungirea regimului de sancţiuni instituit în anul 2014 cu şase luni din martie (când acesta expiră) până în septembrie 2015, precum şi prin demararea pregătirii de măsuri adiţionale”, se mai arată în comunicatul MAE.

Evoluţiile din estul Ucrainei urmează să revină pe agenda oficialilor europeni cu ocazia Consiliului Afaceri Externe din 9 februarie şi, eventual, la Consiliul European din 12 februarie, menţionează sursa citată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri