UE va impune sancțiuni economice împotriva armatei din Myanmar

Data publicării:
josep borell
Foto: Profimedia Images

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a condamnat, duminică, represiunea soldată cu morţi din Myanmar şi a confirmat impunerea de sancţiuni, informează AFP, citat de Agerpres.

"Violenţa nu va conferi legitimitate răsturnării ilegale a guvernului ales democratic", a avertizat Borrell într-un comunicat de presă.

"Trăgând asupra cetăţenilor neînarmaţi, forţele de securitate au făcut dovada unui dispreţ flagrant faţă de dreptul internaţional şi trebuie trase la răspundere", scrie şeful diplomaţiei europene.

ONU a anunţat că deţine "informaţii credibile" conform cărora cel puţin 18 persoane au fost ucise duminică în represiunea violentă a protestelor împotriva loviturii de stat din Myanmar.

"Autorităţile militare trebuie să înceteze imediat să utilizeze forţa împotriva civililor şi să permită populaţiei să îşi exprime dreptul la libertatea de exprimare şi de întrunire", a insistat Josep Borrell.

"Uniunea Europeană va lua în curând măsuri ca răspuns la aceste evoluţii ", a adăugat înaltul oficial european.

Sancțiuni împotriva celor responsabili de lovitura de stat militară şi interesele lor economice

Luni, miniştrii de externe din statele membre ale UE au decis impunerea de sancţiuni ţintite împotriva intereselor economice şi financiare ale armatei birmaneze.

"În această ţară, ei sunt antreprenori şi deţin părţi din economie", a explicat Josep Borrell la o conferinţă de presă după reuniunea de luni. Aceste sancţiuni urmează să fie finalizate în următoarele zile şi vor intra în vigoare odată cu publicarea lor în Jurnalul Oficial al UE.

Consiliul de Afaceri Externe - ce grupează miniştrii de externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene -, reunit luni la Bruxelles, a adoptat o declarație comună în care afirmă că "UE este pregătită să adopte măsuri restrictive vizând responsabili direcţi de lovitura de stat militară şi interesele lor economice".

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri