Un angajat de la Banca Centrală a Albaniei a sustras 7 milioane de dolari. Banii îi juca la pariuri sportive

Data publicării:
banca albaneza

Ardian Bitraj a recunoscut că a furat 713 milioane de leke (echivalentul a cinci milioane de euro sau 6,9 milioane de dolari). El lua bancnote nou tipărite, când acestea veneau din Elveția, le ascundea sub haine și le înlocuia cu bancnote vechi, care urmau să iasă din circulație. Angajatul a recunoscut că în timpul Cupei Mondiale sustrăgea zilnic bani din bancă.

Potrivit presei albaneze, Bitraj a spus procurorilor că acționa la sfârșitul zilei de lucru, când ceilalți angajați erau obosiți. „Mă întorceam în camera de depozitare sub pretextul că îmi uitasem telefonul sau cheile mașinii și luam bani din stocuri”, a declarat suspectul. 

Banca Centrală a anunțat că lipsesc 570 de milioane de leke (5,5 milioane de dolari) din bancnotele noi și 143 de milioane din bancnotele vechi. Banii se aflau într-o clădire modernă, aflată la poalele unui munte, la vest de Tirana. Furtul a fost descoperit în urma unui audit intern.

Alți șase angajați au fost arestați în legătură cu acest caz.

În 1997, când prăbușirea unei scheme financiare de tip piramidal a dus la haos și revolte în Albania, o bandă de hoți a plecat cu 312 kilograme de monede de aur de la un depozit al Băncii Centrale situat într-un alt munte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri