Un azilant rus, fost partener de afaceri al lui Boris Berezovski, găsit mort la Londra. Detaliul care indică posibila cauză a decesului

Data publicării:
nikolai-gluskov-tw1
FOTO; Twitter

Un fost partener rus de afaceri al oligarhului şi opozantului Kremlinului Boris Berezovski, Nikolai Gluşkov, a fost găsit mort luni - în circumstanţe neprecizate - la Londra, potrivit presei britanice şi ruse, scrie AFP.

nikolai-gluskov-tw1
FOTO; Twitter

Poliţia antiteroristă britanică a anunţat marţi într-un comunicat că s-a sesizat în anchetă, ”din precauţie şi din cauza relaţiilor pe care le avea acest om”, fără să-i precizeze însă identitatea, potrivit News.ro.

The Guardian scrie că este vorba despre Nikolai Gluşkov, în vârstă de 68 de ani, un rus care a primit azil în Regatul Unit în 2010.

Potrivit fiicei acestuia, Nataşa, citată de cotidianul rus Kommersant, corpul acestuia prezenta urme de strangulare.

Acest deces are loc în toiul unor tensiuni între Londra şi Moscova, în legătură cu cazul lui Serghei Skripal, un fost agent rus dublu, otrăvit pe 4 martie împreună cu fiica sa, Iulia, cu un agent neurotoxic militar, la Salisbury, în sud-vestul Regatului Unit, un atac atribuit de Londra Rusiei.

Poliţia britanică a subliniat în comunicat că nu ”deţine vreo probă cu privire la vreo legătură cu incidentul de la Salisbury”.

Un fost cadru din conducerea Aeroflot în anii '90, Gluşkov a fost condamnat la opt ani de închisoare - în contumacie -, în martie 2017, de către justiţia rusă, care a dispus să plătească companiei ruse aeriene suma de 20 de milioane de dolari, despistaţi la sfârşitul anilor '90 în conturi în Elveţia.

Proceduri cu privire la deturnări de fonduri în detrimentul companiei Aeroflot au fost lansate în 1999, o perioadă în care Gruşkov făcea parte dintre partenerii de afaceri ai lui Boris Berezovski.

Fostul oligarh rus, devenit un opozant al Kremlinului, a fost găsit spânzurat în reşedinţa sa, în apropiere de Londra, în martie 2013.

Gluşkov a pus la îndoială teza unei sinucideri.

”Avem prieteni în comun, ei au anunţat moartea sa. Eu nu ştiu nimic despre cauzele ei, dar era un om în vârstă. El a decedat la domiciliul său la Londra”, a reacţionat Demian Kudriavţev, proprietarul cotidianului economic rus Vedomosti, un fost consilier economic al lui Boris Berezovski, citat de agenţia oficială rusă Tass.

”Mi s-a confirmat faptul că este mort, dar nu cunosc cauzele”, a declarat, la rândul său, Andrei Borovkov, avocatul lui Nikolai Gluşkov, citat de agenţia publică RIA Novosti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri