Sari la conținut

Un băieţel bolnav de cancer a vopsit unghii de 1,3 milioane de euro

Iniţiativa unui copil de 6 ani s-a transformat în cea mai de succes campanie individuală de strângere de fonduri din Olanda. Bolnav de cancer, Tijn van Kolsteren a anunţat pe internet că va vopsi cu ojă unghiile oricui doreşte. Cerea în schimb donaţii pentru copiii bolnavi, scrie rtbf.be.

baiat cancer oja olanda

Scopul strângerii de fonduri este lupta împotriva cancerului la copii. Tijn are o tumoare pe creier şi doctorii îi mai dau cel mult un an de viaţă. Băiatul a fost diagnosticat în luna mai şi săptămâna trecută familia sa a aflat că tumoarea nu s-a micşorat în urma chimioterapiei.

Campania de strângere de fonduri a fost gândită ca o provocare. „Dă-ţi unghiile cu ojă, fă o donaţie şi provoacă-ţi trei prieteni să facă acelaşi lucru”. Iar răspunsul a fost neaşteptat. Mii de oameni au venit, în piaţa centrală din oraşul Breda, pentru ca băieţelul de 6 ani să le vopsească unghiile.

Au răspuns apelului copii, adulţi şi pensionari, numeroase vedete şi politicieni olandezi. Printre aceştia din urmă au fost DJ Armin Van Buren, binecunoscut în România, şi liderul extremei dreapta Geert Wilders, care a ales culoarea roşie şi a postat pe Twitter imaginea mâinii sale cu unghii date cu ojă.

Campania a fost lansată miercuri, din aşa-zisa casă se sticlă din piaţa centrală a oraşului Breda. Este un spaţiu cu pereţi de sticlă în care animatori de radio şi vedete se închid, pentru câteva zile, în cadrul unor acţiuni de strângere de fonduri. În două zile şi jumătate, Tijn van Kolsteren a strâns 1,3 milioane de euro. „Am vrut să facem ceva pentru copiii care nu vor împlini 6 ani”, a spus Gerrit van Kolsteren, tătăl băiatului.