Un băiețel de 12 ani din Marea Britanie a murit la scurt timp după ce a fost diagnosticat cu gripă

Data publicării:
dylan day

După ce fiul ei în vârstă de 12 ani a murit de septicemia survenită în urma unei banale gripe, o femeie din Marea Britanie vrea să îi ajute pe părinți să recunoască mai ușor simptomele alarmante ale complicațiilor care pot apărea.

Dylan Day a murit în urma unei infecții generalizate în tot corpul, care a fost declanșată de contractarea unui virus gripal de tip B, cu câteva zile înainte, relatează Daily Mail

„Fiul meu a murit din cauza unui virus influenza de tip B și a unei septicemii. Vă rog să mă ajutați să îi ajut pe alții. Citiți despre cazul lui Dylan. Dacă sunteți bolnavi și nu vă reveniți, este mai bine să întrebați medicul dacă există riscul unei septicemii. Cum este posibil ca micuțul meu să fi murit într-un mod atât de îngrozitor?”, a scris mama băiețelului.

În Marea Britanie, numărul cazurilor de persoane care au decedat din cauza gripei a ajuns la 191, iar oficialii din sănătate avertizează că epidemia este abia la început.

Mama lui Dylan a declarat că starea copilului nu a fost „în niciun moment stabilă” și că acesta a dus o adevărată luptă cu boala, înainte să moară, la un spital din Liverpool.

Gripa este o boală acută, infecțioasă și contagioasă, cauzată de un virus gripal de tip A sau B. Spre deosebire de virozele respiratorii, care sunt cauzate de alte virusuri, gripa are o evoluție mai dificilă și simptome mai puternice. Printre aceste simptome se numără:

  • febră mare (de peste 39 grade Celsius)
  • frisoane
  • gât iritat și inflamat (roșu în gât)
  • dureri de cap
  • dureri musculare
  • congestie nazală
  • greață sau amețeli
  • tuse uscată care poate duce la pierderea vocii
  • o stare generală de oboseală sau slăbiciune

În cazuri extrem de rare, complicațiile care pot apărea în urma gripei pot fi letale, dacă nu sunt tratate corespunzător și din timp. Persoanele care prezintă riscuri crescute la complicații sunt bătrânii, femeile însărcinate, copiii și persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Cea mai frecventă complicație a gripei este pneumonia, care poate conduce la septicemie - o infecție în tot organismul, căreia corpul îi răspunde cu o reacție autoimună. Practic, organismul nu mai face diferența între celulele virusurilor și cele sănătoase și începe să își atace propriile organe. Tusea expectorantă, durerile în piept, febra, senzația de sufocare și frisoanele sunt cele mai comune simptome ale unui debut de pneumonie. 

Septicemia este cunoscută și sub denumirea de „ucigașul tăcut” și face 44.000 de victime anual. Cel mai important lucru legat de septicemie este că ea poate fi prevenită, dacă sunt luate măsurile corecte la timp. Infecția tratată la timp poate fi ținută sub control cu ajutorul antibioticului potrivit.

În România, numărul persoanelor care au murit din cauza gripei de la începutul sezonului de raportare şi până pe data de 28 ianuarie a ajuns la opt, informează Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri