Un comisar european se scuză

Data publicării:
Guenther h oettinger 2007

Comisarul european pentru economie digitală, germanul Günther Oettinger, aflat în România, şi-a prezentat scuze, joi, pentru declaraţiile recente făcute la adresa chinezilor, considerate denigratoare şi pentru care a fost aspru criticat. Comisarul a spus că respectivele cuvinte au fost prost alese şi că nu a fost în intenţia sa să fie lipsit de respect.

Guenther h oettinger 2007

„Am avut ceva timp la dispoziţie pentru reflecţii şi am ajuns la concluzia că acele cuvinte pe care le-am folosit în discursurile mele au fost prost alese şi chiar au rănit anumite persoane. De aceea, doresc să îmi prezint scuzele pe această cale. Nu am dorit să fiu lipsit de respect. Am vorbit în acel moment în mod deschis, nu am citit un discurs de pe foaie, cum se spune în germană. Am vorbit chiar din suflet, mi-am spus oful”, a declarat Günther Oettinger la București.

El a precizat că a dorit să dea un semnal de trezire publicului din Germania şi să atragă atenţia asupra faptului că dacă există concentrare doar asupra unor chestiuni interne, cum ar fi vârsta de pensionare sau programul de lucru, se pierde din vedere toată dezbaterea globală legată de competitivitate. „Totodată, am vrut să atrag atenţia asupra faptului că în Europa nu avem voie să ne culcăm pe o ureche sau să tragem un pui de somn în timp ce alţii sunt mai competitivi. Am dat şi un exemplu, al acordului CETA, care arată cum o întreagă regiune îşi poate pierde credibilitatea. Noi trebuie să acordăm mai multă atenţie acestui domeniu. După cum am mai spus, am un respect profund pentru economia chineză. Consider că această ţară e un partener important, dar şi un competitor foarte puternic”, a mai spus Oettinger, citat cu News.ro.

El a adăugat că în relaţia cu China e nevoie de condiţii egale, astfel încât europenii să aibă acces la piaţa chineză dar și în sens invers, produsele chineze să poată fi vândute în Europa.

În ceea ce privește afirmațiile referitoare la căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, Oettinger a explicat că în Germania a spus mereu că e un liberal convins și a fost dispuns întotdeauna să sprijine casniciile între persoanele de acelaşi sex. „Aceste dezbateri cu privire la familie nu au voie să acopere alte discuţii importante din societate, să le aducă în plan secund”, a ținut să sublineze comisarul european.

Comisarul a mai spus că în calitate sa de membru al Executivului european nu îşi permite ingerinţe „în deciziile luate de politicul intern al unei ţări, de Guvernul ţării şi de Parlamentul ales de cetăţenii ţării”. El a dat acest răspuns după ce a fost întrebat despre iniţiativa cetăţenească a Coaliţiei pentru Famile de a revizui Constituţia.

Germanul Günther Oettinger a făcut obiectul unui val de critici după ce i-a insultat pe chinezi şi a ironizat căsătoria între persoane de acelaşi sex, relata la sfârșitul săptămânii trecute presa internațională.

Oettinger, membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU, conservator) a cancelarului Angela Merkel, a menționat expresia „ochi oblici” într-un discurs care a apărut pe YouTube. „Agenda germană nu-mi satisface deloc aşteptările în privinţa responsabilităţii germane”, a spus el, enumerând între altele „căsătoria gay obligatorie”.

Oettinger a susţinut acest discurs controversat în faţa unor oameni de afaceri importanţi, săptămâna trecută, la Hamburg. El s-a referit la o delegaţie oficială chineză spunând că sunt „nouă oameni, un partid, fără democraţie", toţi „cu părul pieptănat de la stânga la dreapta, cu cremă neagră de pantofi”.

În înregistrarea video postată pe YouTube apar fragmente din discursul pe care l-a susţinut, în care după declaraţiile despre chinezi se aud râsete. Autorul înregistrării, editorul Sebastian Marquardt, a declarat că a început să filmeze după ce comisarul european a vorbit despre „canaliile cu ochi oblici” care stabilesc regulile comerţului internaţional.

Potrivit lui Marquardt, Oettinger a făcut aceste declaraţii în contextul în care a denunţat că Europa a fost incapabilă să negocieze cu succes acorduri de liber-schimb. El a vorbit cu dispreţ despre eforturile UE de a obţine aprobarea belgiană a CETA, acordul de liber-schimb între UE şi Canada.

Oettinger a criticat de asemenea faptul că pe agenda politică a Germaniei se află „pensii de mamă, pensii minime, pensii la 63 de ani, asistenţă socială... În curând vor veni căsătoriile gay obligatorii”, a spus comisarul.

Oettinger a declarat pentru Die Welt că ideea era să atragă atenţia Germaniei că este prea încrezătoare în sine şi că videoclipul postat pe YuouTube a distorsionat contextul discursului pe care l-a susţinut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri