Sari la conținut

Un costum spaţial pentru câini creat de sovietici, scos la licitaţie

Costumul, însoţit de un tub de oxigen, este realizat dintr-o ţesătură specială, fabricată din bumbac, nailon, aluminiu şi cauciuc. Potrivit presei internaţionale, costumul ar fi putut fi utilizat de Belka sau Strelka, cei doi câini folosiţi de sovietici în timpul pregătirilor pentru misiunea spaţială Koralb-Sputnik 2, scrie Mediafax.

În catalogul casei organizatoare se afirmă: "Costumul spaţial canin poate fi ajustat în funcţie de mărimea câinelui, la nivelul trunchiului şi al picioarelor, prin câteva sfori. Există şi un inel în partea din faţă, pe care se ataşează casca. Tubul de oxigen este prins de partea inferioară a costumului. Acesta a fost fabricat de RSC Energia, cel mai mare producător rus de vehicule spaţiale şi componente pentru staţiile spaţiale".

Costumul este însoţit de eticheta "T-1, 1 şi I/X-61", fapt care îi determină pe experţi să afirme că a fost utilizat. Un număr foarte mic de câini au supravieţuit în cadrul testelor spaţiale sovietice, iar costumul în cauză, care are dimensiunile de 28 x 10 x 21 centimetri, se află într-o stare bună de conservare, informează dailymail.co.uk