Sari la conținut

Cutremur puternic în largul coastelor Turciei și Greciei: 2 turiști morți, aproape 200 de oameni sunt răniți

Un cutremur cu magnitudinea de 6,7 s-a produs în noaptea de joi spre vineri în apropierea unor destinații turistice foarte frecventate din Turcia și Grecia, având epicentrul în Marea Egee.  

Cel puțin doi oameni au murit și 100 au fost răniți pe insula Kos, din Grecia, în timp ce în orașul turc Bodrum s-au produs inundații din cauza unui tsunami. La Bodrum, cel puțin 70 de oameni au ajuns la spital, fiind răniți în încercarea de a se evacua din stațiune după cutremur. 

ACTUALIZARE 10:20  Ministerul român de Externe anunță numerele de telefon la care cetățenii români pot solicita asistență consulară. Detalii, aici

ACTUALIZARE 9:20 Cei doi turiști morți sunt din Turcia și Suedia, relatează Associated Press, care citează autoritățile elene. Cei doi se aflau într-un bar al cărui acoperiș s-a prăbușit peste ei.

Patru dintre răniţi sunt într-o stare îngrijorătoare. Mai multe clădiri vechi din Kos au fost transformate în ruine, iar fotografiile postate pe reţelele sociale arată scene de haos şi panică. Turiştii nu au mai avut curaj să stea în camere aşa că au petrecut noaptea sub cerul liber, pe plaje sau pe şezlongurile de lângă piscine.  

Două zboruri care ar fi trebuit să plece din Atena spre Kos au fost anulate, iar cursele de feribot au fost suspendate.

Martorii citaţi de cotidiannul The Guardian spun că sesismul a fost resimţit şi pe Insula Rhodos, unde mai mulţi turişti au fost treziţi din somn de mişcarea puternică a pământului.

Citiți și: GALERIE FOTO. Urmările cutremurului din Marea Egee: orașul Bodrum, grav afectat

ACTUALIZARE 9:05 Cele două persoane care şi-au pierdut viaţa în seismul din Grecia sunt turişti străini, a declarat primarul insulei Kos, George Kyritsis, citat de The Guardian, scrie News.ro. Naționalitatea victimelor nu a fost precizată.

ACTUALIZARE 7:53 Potrivit autorităţilor turce, cutremurul a fost urmat de peste 20 de replici, iar acestea ar putea continua. Mulți turiști nu au mai avut curajul să se întoarcă în camerele de hotel și și-au petrecut noaptea sub cerul liber.


Cutremurul a avut loc la 12 km nord-est de Kos, în apropiere de coastele Turciei, la o adâncime de 10 km, la ora locală (și a României) 1:31, potrivit datelor institutului american de monitorizare geologică USGS. Magnitudinea inițială a seismului a fost evaluată la 6,9, dar apoi a fost revizuită la 6,7. Autoritățile turce și elene au estimat magnitudinea la 6,3 și respectiv 6,4. În Turcia, oamenii au fost avertizați în privința unor replici.

Sunt mai multe clădiri afectate, cu precădere în insula Kos. Acoperișul unui bar din Kos s-a prăbușit.

Portul Kos a suferit stricăciuni, potrivit pazei de coastă elene. Un feribot nu a putut acosta, din cauza infrastructurii afectate de cutremur. În apropierea portului se află mai multe cafenele și baruri. 

Autoritățile elene au trimis elicoptere pentru a-i evacua pe răniți către insula Rhodos. 

În Bodrum mai multe magazine din cartierul Gumbet au avut de suferit din cauza ridicării nivelului mării. Un hotel a fost inundat.

Imaginile filmate au surprins sute de oameni ieșind din clădiri și stând în stradă, mașini care se mișcă și obiecte căzute de pe rafturile magazinelor. Cutremurul s-a simțit în mai multe zone din provincia Mugla. Au fost raportate pene de curent. 

 Peste 600 de oameni au murit în octombrie 2011 în provincia Van, din estul Turciei, în urma unui cutremur cu magnitudinea 7,2 urmat de replici puternice. În 1999, două seisme majore s-au produs în nord-vestul țării, o zonă extrem de populată, luând viața a aproape 20.000 de oameni. 

În Grecia, tot în 1999 un cutremur cu magnitudinea de 5,9 a ucis 149 de oameni.

Pe aceeași temă