Un europarlamentar german vrea activarea Articolului 7 în cazul României

Data actualizării: Data publicării:
elmar brok

Presa internaţională reia pe larg constatarea lui Klaus Iohannis că România nu e pregătită de fapt să preia preşedinţia Uniunii Europene, de la 1 ianuarie. O îngrijorare în plus pentru liderii europeni, care, altfel, spun tot mai des că situaţia statului de drept din România e şubredă. Europarlamentarul german Elmar Brok, merge chiar mai departe și îi avertizează pe social-democraţii europeni că ar trebui să ia în serios posibila activare a Articolului 7, măsură extremă, decisă până acum doar în cazul Poloniei şi Ungariei.

„Cer social-democraţilor să ia serios în considerare posibilitatea ca noi, Parlamentul European, să declanşăm împotriva României procedura prevăzută de Articolul 7”, a spus Elmar Brok, pentru Welt am Sonntag.

Ar fi un pas important înainte dacă România ar pune în aplicare recomandările noastre în domeniul apărării statului de drept şi al anticorupţiei”, a spus, la rândul său, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, care cere autorităților de la București să renunțe la modificările privind legile justiției.

Articolul 7 din Tratatul UE este procedura cea mai radicală de sancţiuni existentă împotriva unui stat membru.

Calificat adesea drept „armă nucleară” instituţională, Articolul 7 poate duce în cele din urmă la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în special, al dreptului său de vot în Consiliul UE, organism în care cei 28 de membri definitivează legislaţiile europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri