Un lider evreu din Germania i-a îndemnat pe evrei să nu mai poarte kipa pe stradă

Data publicării:
israel kipa_shutterstock_464112008
Foto: Shutterstock

Apelul lansat marţi de unul din liderii comunităţii evreieşti din Germania de a nu mai purta kipa (scufia tradiţională cu care evreii îşi acoperă creştetul capului) pe străzile marilor oraşe a provocat o controversă, Asociaţia evreilor europeni chemându-l pe autor să-şi retragă iniţiativa, informează Agerpres.

israel kipa_shutterstock_464112008
Foto: Shutterstock

„A purta (kipa) cu un aer sfidător ar fi în principiu un lucru bun de făcut”, a declarat la postul de radio regional RBB preşedintele Consiliului central al evreilor din Germania, Joseph Schuster, care s-a exprimat după agresiunea survenită săptămâna trecută împotriva a doi tineri care purtau scufia tradiţională evreiască în plin centrul Berlinului, caz ce a şocat întreaga ţară.

„Cu toate acestea, în realitate eu trebuie de fapt să descurajez ca persoane singure să se arate în centrul marilor oraşe din Germania cu kipa”, a apreciat preşedintele celei mai mari organizaţii federale a comunităţilor şi asociaţiilor regionale evreieşti în Germania.

Aceste declaraţii pleacă fără îndoială „de la preocuparea sinceră pentru securitatea evreilor, îngrijorare pe care o împărtăşesc în mod natural în lumina creşterii antisemitismului în Europa”, a reacţionat într-un comunicat Rabbi Margolin, preşedintele Asociaţiei evreilor europeni, cu sediul la Bruxelles, chemându-l pe Joseph Schuster „să-şi retragă” apelul.

„Din păcate, el se înşeală în privinţa remediului la această problemă serioasă, căci a nu purta kipa de teama antisemitismului înseamnă, de fapt, împlinirea viziunii antisemiţilor în Europa”, a spus Margolin. Nu trebuie „încurajaţi evreii - sau orice alt grup religios sau etnic - să-şi abandoneze atributele religioase”, a adăugat el.

Afirmaţiile lui Joseph Schuster se înscriu într-un context al temerilor privind recrudescenţa antisemitismului în Germania, ţară încă profund bântuită de vinovăţia crimelor naziste.

Săptămâna trecută, agresarea a doi tineri purtând kipa într-un cartier din Berlin a generat o vie emoţie. Una dintre victime, care nu era evreu, ci arab israelian, a explicat că a fost agresat şi insultat de un grup de persoane şi a decis în acel moment să filmeze scena cu telefonul său mobil. Imaginile, care au circulat pe reţelele de socializare, îl arată pe agresor lovindu-l cu o curea şi strigând ''yahoud'' (evreu în limba arabă) şi alte jigniri.

Unul dintre prezumtivii agresori s-a predat joi poliţiei. Potrivit presei germane, acesta ar fi un refugiat sirian, care a stat într-un centru pentru migranţi.

Cancelarul german Angela Merkel a denunţat cu fermitate acest 'incident teribil' şi a promis să 'reacţioneze'.

„Ne confruntăm cu antisemitism printre germani şi, de asemenea, printre oamenii provenind din lumea arabofonă”, a adăugat ea.

Comunitatea evreilor din capitala germană i-a chemat pe locuitorii Berlinului la o manifestaţie de solidaritate miercuri şi a invitat evrei şi ne-evrei să poarte kipa.

În ultimele luni, din cauza ascensiunii extremei drepte şi a îngrijorărilor cu privire la afluxul de refugiaţi arabi, o dezbatere se amplifică în ţară cu privire la reapariţia în Germania a urii faţă de evrei, în special în şcoli.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri