Sari la conținut
News Alert

Un nou act terorist la Londra, al patrulea în șase luni. Mărturia unei românce

O bombă cu ceas a explodat azi la Londra într-un vagon de metrou plin cu pasageri. 22 de oameni au fost răniţi în ceea ce autorităţile londoneze numesc un nou act de terorism, al patrulea în decurs de şase luni.

Metroul abia oprise în staţia Parsons Green când o explozie puternică s-a auzit în ultimul vagon.

„O doamnă mi-a spus că a fost o bombă în metrou şi acum toată lumea se îmbulzeşte spre scări”, spune un martor ocular.

O româncă a fost la câţiva paşi de locul atentatului. „Trenul venea de la Wimbledon. În spatele trenului, undeva într-un vagon din spate era ceva, o găleată, nu ştiu ce a fost, care a explodat la un moment dat şi oamenii au început să fugă, să iasă, să alerge pe scări. Dimineaţă, la ora aceea, este plin, absolut plin, nici nu poţi să urci în metrou de multe ori, de câţi copii merg la şcoală”, a povestit la Digi24 Loredana Ivanov.

Toate serviciile de urgenţă au fost mobilizate. În timpul ce medicii acordau primul ajutor răniţilor, geniştii verificau fiecare vagon. Un martor a apucat să filmeze bomba când încă ardea: „Priviţi, arde în continuare. Bagajul acela a luat foc. Chiar acolo. Vă rugăm să vă îndepărtaţi. Plecaţi de pe peron”.

Martorii povestesc că au văzut o minge de foc şi fumul gros a făcut aerul irespirabil.

„Vorbeam la telefon şi eram cu faţa într-o parte faţă de unde a avut loc explozia. Am auzit un zgomot puternic dinspre uşile din cealaltă parte a trenului, apoi o minge de foc s-a format deasupra capului meu, mi-a cuprins părul, am şi urme de arsură. Toată lumea a fugit din tren. A fost chiar înfricoşător”, spune Peter Crowley, victimă a incidentului de la Londra.

„Am văzut sute de oameni alergând. M-am îndreptat şi eu spre ieşire, oamenii strigau, aşa că am luat-o şi eu la fugă”, a povestit un alt martor.

„Am văzut o femeie pe targă. Avea arsuri pe picioare, era acoperită cu folie, avea şi părul ars”, a relatat un alt pasager.

Presa scrie că bomba artizanală avea ataşat un cronometru şi că în interiorul recipientului erau încă materiale inflamabile nedetonate.

Vinovatul pentru atacul terorist de la Londra este încă liber. Din acest motiv, paza a fost întărită în mijloacele de transport şi în zonele aglomerate. Poliţia şi serviciile secrete îl caută pe suspect.

Preşedintele american Donald Trump a apreciat vineri că incendiul de la staţia de metrou Parsons Green este un alt atac comis de „un terorist ratat” şi a sugerat că poliţia a ratat, la rândul ei, ocazia de a-l împiedica. Trump a îndemnat Guvernul Marii Britanii să taie accesul la Internet al grupărilor teroriste.

VIDEO. Atentat terorist la metroul din Londra. 22 de răniți