Un nou premier ar putea fi desemnat în Republica Moldova

Data publicării:
4 TIMOFTI

Calculele matematice care reies din prevederile constituționale arată că mai sunt doar câteva zile în care domnul președinte ar urma să desemneze o candidatură la funcția de prim-ministru. În lipsa unui consens la nivelul grupurilor parlamentare, președintele este pregătit să desemneze o candidatură asupra căreia ar urma să se pronunțe parlamentul'”, a declarat pentru Radio Chișinău purtătorul de cuvânt al președinției, Vlad Țurcanu.

El a precizat că președinția nu exclude ca în zilele următoare să fie organizate noi consultări cu fracțiunile parlamentare. Au fost două runde de consultări și nu sunt excluse și altele, în funcție de disponibilitatea partidelor parlamentare și de necesitate”, a afirmat Vlad Țurcanu.

Purtătorul de cuvânt a mai indicat că Nicolae Timofti a luat în calcul anumite candidaturi, urmând să ia o decizie în privința uneia din ele pe care o va anunța în următoarele zile.

Republica Moldova a rămas fără guvern la sfârșitul lunii octombrie, după ce executivul condus de liberal-democratul Valeriu Streleț a fost demis printr-o moțiune de cenzură inițiată de opoziția socialistă și comunistă și susținută de democrați, ceea ce a dus la destrămarea alianței de guvernare proeuropene. Negocierile purtate până acum pentru crearea unei noi coaliții nu au adus nicio înțelegere concretă între formațiunile parlamentare de la Chișinău.

Curtea Constituțională de la Chișinău a decis recent că, în cazul în care un nou guvern nu este format în timp de trei luni de la demiterea fostului executiv, președintele Republicii Moldova poate decide dizolvarea parlamentului și convocarea de alegeri anticipate.Termenul limită pentru învestirea de către legislativ a unui nou guvern este 29 ianuarie 2016.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri