Un nou scandal la Vatican. Victimele abuzurilor sexuale îşi spun povestea

Data publicării:
Holy Mass Of The Day And "Urbi Et Orbi" Message And Blessing
VATICAN CITY, VATICAN - APRIL 24: A general view of St. Peter's Square during the Easter Mass held by Pope Benedict XVI on April 24, 2011 in Vatican City, Vatican. (Photo by Franco Origlia/Getty Images)

Un nou scandal sexual zguduie Vaticanul. După ce săptămâna trecută a apărut o nouă carte care vorbeşte despre abuzurile asupra minorilor din Cetatea Sfântului Scaun, acum multe dintre victime au povestit prin ce au trecut. Contactat de agenţiile de presă, Biroul de presă al Vaticanului nu a făcut deocamdată niciun comentariu.

Victimele abuzurilor erau copiii din internatul seminarului teologic Papa Pius al X-lea. Este singurul loc din interiorul Vaticanului unde locuiesc minori. Clădirea se află la 200 de metri de Basilica Sfântul Petru.

Un tânăr, fost seminarist, a povestit prin ce a trecut când avea numai 13 ani. Agresorul era un coleg mai mare cu doar un an.

Victimă a abuzului sexual: „Un joc psihologic oferit de puterea pe care i-o dădea rectorul... Şi apoi îl găseai la tine în pat.”

Tânărul le-a povestit reporterilor italieni că, în perioada în care el a fost abuzat, victime ale aceluiaşi agresor au fost şi alţi 4 colegi de-ai săi. Declaraţiile sale sunt confirmate şi de alţi foşti seminarişti.

Kamil – martor: „L-am văzut pe colegul meu de cameră abuzat sexual de un alt seminarist.. Nu întreba. Se băga în pat și începea fără să întrebe nimic.

- Și toate acestea cu tine în cameră?

- Ce simțeai în acele momente?

- Mă temeam și nu știam cum să reacționez. Era pentru prima oară când vedeam două persoane făcând sex.

- De câte ori s-a întâmplat?

- Pe toată durata unui an școlar de o sută de ori, poate chiar mai mult.”

Jurnaliştii italieni notează că, până acum, încercările de a vorbi despre aceste abuzuri au fost muşamalizate. Şi dau exemplul unui preot care, după ce a aflat ce li s-a întâmplat acestor băieţi, a fost izolat într-o parohie situată la 600 de kilometri de Vatican. Căutat de reporteri, acesta a refuzat să vorbească.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri