Un nou val de proteste față de măsurile de austeritate în Grecia

Data publicării:
proteste grecia f

Guvernul susţine că disponibilizările sunt necesare pentru reducerea cheltuielilor, o condiţie pentru primirea unei noi tranşe din împrumutul extern. Votul a avut loc înainte de vizita ministrului german de finanţe, care ajunge astăzi la Atena.

Votul a fost unul cu emoții pentru Executivul elen și pentru premierul Antonis Samaras. Doi dintre parlametarii coaliției de guvernare nu au putut fi prezenți în plen, iar altul a fost adus din spital ca să voteze.

153 de deputați au votat „da” și 140 au votat „nu”. Ca urmare, articolul a fost amendat și a trecut cu majoritatea de voturi.

25.000 de angajați de la stat, în principal profesori sau polițiști, vor fi disponibilizați, dacă în opt luni nu își găsesc un post în altă instituție de stat. Sistemul public din Grecia a fost criticat intens pentru că are prea mulți angajați, mulți fiind ținuți pe poziții grație nepotismului și corupției.

Măsurile guvernului au fost puternic contestate atât de opoziția de stânga, cât și de grecii de rând.

„Guvernul trebuie să fie răsturnat, pentru că au adus numai suferință în această țară”, a spus Stefanos Samoilis, parlamentar al opoziției.

Premierul grec, Antonis Samaras, susține că măsurile dure au fost necesare pentru ca țara să primească o nouă tranșă a împrumutului extern. Ca să reducă tensiunile sociale, Executivul a anunțat că va reduce TVA-ul pentru restaurante la 13 la sută, ca să ajute turismul, una dintre principalele ramuri ale economiei grecești.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri